Správy

Američania poriadne napálili Irán: Ste hlavným sponzorom terorizmu!

Ministerstvo zahraničia Spojených štátov rozprúdilo vášne na strane islamského Iránu. Ten odmieta akúkoľvek formu spolupráce.

„Je veľkou chybou veriť diabolskej Británii a veľkému satanovi,“ horlivo vyzýva duchovný vodca (ajotalláh) Iránu Sajjid Alí Chámeneí. Na mysli má Veľkú Britániu a Spojené štáty americké.

Chámeneí v živom televíznom vysielaní vyhlásil, že Irán nemá žiadny záujem spolupracovať s nepriateľmi, dokonca ani vtedy, keď ide o zásadné otázky daného regiónu.

„Spojené štáty americké pokračujú vo svojom nepriateľstve voči Iránu od revolúcie v roku 1979. Ich ciele sú v tejto oblasti presne v opozite tým našim,“ dodáva.

Obvinenia

Táto reakcia prišla okamžite potom, ako Ministerstvo zahraničia USA ponúklo súhrnnú správu, v ktorej Irán berie ako sponzora teroru.

„V roku 2015 to bola práve táto islamská republika, ktorá teroristické akcie po celom svete financovala v najväčšej miere,“ informuje správa.

Američania upozorňujú aj na to, že z finančnej podpory Iránu mali čerpať aj libanonská politická a vojenská organizácia Hizballáh, tiež aj palestínsky Hamas a vláda sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada.

Navyše, aj napriek dohode o nukleárnom programe a čiastočnom ukončení sankcií, Irán stále k naplneniu svojich politických cieľov využíva Quds Force, islamské revolučné gardy.

PREČÍTAJTE SI: KURIOZITA DŇA: Ako vytrhnutý z Pána prsteňov. V Bulharsku majú strom, ktorý vyzerá ako človek

Najväčšia hrozba

V súhrne je spomenutý aj Islamský štát, militantná teroristická organizácia, ktorá dostala prívlastok „najväčšia hrozba pre dnešný svet“.

Práve ISIS (ISIL) stojí za novembrovými útokmi v Paríži, i tými v Turecku a Libanone.

"Medzinárodné spoločenstvo dosiahlo významný pokrok pri znižovaní počtu teroristických základní, najmä časti tých, ktoré boli doposiaľ v držaní Islamského štátu v Iraku a v regióne Levanta či v Sýrii,“ informuje Justin Siberell, koordinátor útvaru pre boj proti terorizmu.

Zároveň ale dodal, že nestabilita v kľúčových oblastiach sveta i slabá informovanosť poskytuje skupinám ako je ISIL možnosť rozšíriť svoj dosah, fyzicky napádať civilistov, najať nových členov.

V správe sa spomína aj prvý pokles počtu teroristických útokov od roku 2012. V 2015 bolo dohromady 11 774 takýchto akcií, ktoré vyústili v smrť 28 328 ľudí.

Naproti tomu stojí štatistika z 2014, kedy počas 13 463 útokov bolo zabitých 32 727 ľudí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM