Rastislav Búgel Technológie

TEMU čelí obrovskému PROBLÉMU! Ľuďom vraj po nákupe z účtov ZMIZLI veľké sumy peňazí

Nakupujete na obľúbenom internetovom trhovisku TEMU? V tom prípade by ste si mali dať veľký pozor.

Ilustračný obrázok k článku TEMU čelí obrovskému PROBLÉMU! Ľuďom vraj po nákupe z účtov ZMIZLI veľké sumy peňazí
Zdroj: Dnes24.sk

Čínske internetové trhovisko TEMU sa stalo doslova hitom. E-shop často láka na extrémne výhodné ceny, no z celého sveta prichádzajú varovania bezpečnostných expertov, ktorí upozorňujú na riziká.

Do TEMU sa zamilovali aj Česi. Ako sa ukázalo, niektorí sa vďaka tomu dostali do poriadnych problémov. Portál tn.cz upozornil na prípady ľudí, ktorým po nákupe na čínskom obchode vraj začali z účtov miznúť peniaze.

Prišli o veľké sumy peňazí

„Raz na Valentína som objednával balóniky na oslavu v salóne. Po 14 dňoch mi strhli z ničoho nič 87-tisíc (vyše 3 400 eur, pozn. redakcie). Bolo to o druhej hodine ráno, neprišla žiadna notifikácia o ničom, o žiadnej platbe, ja som o tom netušil. Až keď som sa pozrel na účet, bola tam strata 87-tisíc,“ zveril sa profesionálny kaderník Filip Kraus.

Našťastie, v tomto prípade všetko dobre dopadlo. Kraus kontaktoval banku a po dvoch týždňoch dostal svoje peniaze späť. „Ale veľa ľudí mi hovorilo, že už im to odčítava menšiu čiastku mesačne,“ dodal.

Podobná nepríjemnosť sa stala aj pani Jane pracujúcej v Nemecku. Tej sa po treťom nákupe na TEMU z účtu postupne stratilo 10-tisíc korún (takmer 400 eur). „Objednávala som si oblečenie, nejaké drobnosti na TEMU, zhruba trikrát. Po prvej objednávke sa nič nestalo, všetko v poriadku, druhá tiež, po tretej objednávke mi začali miznúť z konta peniaze. Euro, štyri eurá, taký menší testík, či si to všimnem. Pokojne vám odišlo 300 eur bez ničoho,“ prezradila.

TEMU sa bráni

Tn.cz kontaktovali aj samotný portál. Ten však tvrdí, že nakupovanie u nich je bezpečné. „Naše platobné odkazy sú šifrované a zabezpečené v súlade so štandardmi platobných kariet a spolupracujeme s hlavnými poskytovateľmi platieb a s ich vlastnými dodatočnými bezpečnostnými protokolmi. Zaviedli sme tiež viacfaktorové overovanie pre zabezpečenie prístupu používateľov,“ povedal hovorca Milosz Ciekalski.

Aké riziká vám hrozia?

Odborník na kybernetickú bezpečnosť upozorňuje, že vzhľadom na obrovskú popularitu TEMU sa na platformu zameralo veľké množstvo kyberzločincov. „My sme zaznamenali už stovky, možno tisíce prípadov, kedy používatelia dostali informačné e-maily, ktoré sa tvárili ako nejaké TEMU Rewards, nejaké odmeny, ale s TEMU to nemalo nič spoločné. Vo chvíli, kedy používateľ klikne na ten odkaz, tak sa dostane na stránku, ktorá perfektne imituje to prostredie TEMU. Pokiaľ tam zadá svoje prihlasovacie údaje, tak vlastne vyzradí svoje dáta nejakým útočníkom,“ vysvetľuje Petr Kadrmas.

Filip a Jana, ktorých prípady pripomenul server tn.cz, sú však presvedčení, že na žiadne podozrivé odkazy neklikli. Podobné praktiky kybernetických útočníkov nie sú jediným problémom obľúbeného čínskeho obchodu. Ako pripomína server, pred platformou nedávno varoval český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť. „Keď si nainštalujete tú aplikáciu, tak dávate prístup k vášmu mikrofónu, kontaktom, ku všetkému. Pokiaľ tam máte nejakú kartu, ktorú normálne používate, tak ju v podstate odovzdáte tiež,“ upozorňuje IT expert Miloslav Lujka.

Bezpečnosť vykúpená nízkymi cenami?

Odborník na kybernetickú bezpečnosť Petr Kadrmas dodáva, že keď niečo vyzerá veľmi lákavo a ceny sú podozrivo nízke, tak vždy existuje nejaké riziko a problém: „Každý obchodník chce zarobiť. Pokiaľ nezarobí na tom, že vám chce predať nejaký tovar, tak sa snaží zarobiť inak, napríklad že zbiera citlivé dáta a predáva ich ďalej.“

Podnety už riešila aj Česká obchodná inšpekcia (ČOI), no tá má zviazané ruky. Najčastejšie eviduje podnety na nedodaný tovar, alebo na doručenie iného tovaru, než aký si ľudia objednali.

Francúzi už zakročili

Ako pripomína tn.cz, pohár trpezlivosti s internetovými trhoviskami už pretiekol napríklad Francúzsku. „Dolná komora tamojšieho parlamentu schválila zákon, ktorý zakazuje reklamu na tieto trhoviská, zakazuje im spoluprácu s influencermi a na tovar z nich zavádza prirážku 10 eur. Chrániť to má domáci trh, zdravie spotrebiteľov a životné prostredie,“ píše server.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM