Webnoviny - Svet

Ankara varuje USA pred uznaním genocídy Arménov

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

ANKARA 1. marca (WEBNOVINY) – Turecko varovalo v pondelok Spojené štáty pred označením vraždenia Arménov v rokoch 1915 až 1918 za genocídu. Podľa vyhlásenia tureckého ministerstva zahraničia by takáto deklarácia len poškodila turecko-americké vzťahy a snahy o normalizáciu turecko-arménskych vzťahov. USA už v minulosti opakovane odsúdili vyvražďovanie Arménov, zatiaľ sa však vždy vyhli citlivo vnímanému pojmu genocída.

Vo štvrtok bude o vyvražďovaní Arménov v Osmanskej ríši rokovať Zahraničný výbor Snemovne reprezentantov Kongresu USA. Pozitívne hlasovanie výboru o genocíde by viedlo k posunutiu prijatej rezolúcie do Kongresu. „Očakávame, že výbor takúto rezolúciu odmietne. Veríme, že členovia výboru sú si vedomí, aké škody by prijatie rezolúcie napáchalo,“ píše sa vo vyhlásení tureckého ministerstva.

Arménsko a Turecko majú zásadne odlišný pohľad na vraždenie Arménov. Podľa arménskych historikov vyvraždila Osmanská ríša v čase, keď sa rozpadávala, 1,5 milióna Arménov. Viac ako 20 krajín túto udalosť označilo za genocídu. Turecko toto označenie naopak odmieta, hovorí o 300 až 500 tisíc arménskych obetiach, no zároveň aj o minimálne rovnakom počte mŕtvych Turkov. Tí sa podľa tureckých historikov stali obeťami bojov po tom, ako Arméni začali ozbrojený boj za nezávislosť a podporili inváziu ruských jednotiek do krajiny.

Americký prezident Barack Obama počas svojej predvolebnej kampane vyhlásil, že jeho vláda uzná vyvražďovanie Arménov za genocídu. „Arménska genocída nie je nejaké tvrdenie, osobný názor alebo uhol pohľadu, ale široko zdokumentovaný fakt podporovaný ohromujúcim súborom historických dôkazov,“ uviedol Obama vo vyhlásení, ktoré zverejnili v januári 2008 na internetovej stránke jeho volebnej kampane. „Amerika si zaslúži lídra, ktorý hovorí pravdivo o arménskej genocíde a reaguje dôrazne na všetky genocídy. Mám v úmysle byť takým prezidentom.“ Obama síce tieto slová neskôr nezaprel, dával si však pozor, aby ich nezopakoval.

SITA/AFP/AP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM