redakcia Bardejovsky reporter Regióny

Bardejov a okolitý región láka históriou, kúpeľníctvom a kultúrou

Rozhovor s riaditeľom Oblastnej organizácie cestovného ruchu Radomírom Jančošekom

Ilustračný obrázok k článku Bardejov a okolitý región láka históriou, kúpeľníctvom a kultúrou
Foto: redakcia Bardejovsky reporter / Zdroj: Bardejovský Reportér

Najgotickejšie, najkrajšie mesto Slovenska, perla severovýchodu, či jedna z lokalít svetového dedičstva UNESCO. Za všetkými týmito prívlastkami sa skrýva mesto – Bardejov. Kedysi jedno z najvýznamnejších miest Uhorska, dnes priťahuje turistov zachovalou architektúrou a kúpeľníctvom. S riaditeľom Oblastnej organizácie cestovného ruchu Radomírom Jančošekom sme sa porozprávali o tom, čo sa v Bardejove oplatí vidieť a aká je jeho vízia cestovného ruchu do budúcnosti.

Bardejov sa od roku 2000 nachádza na zozname UNESCO. Propaguje sa mesto s touto značkou ľahšie ako iné destinácie? Samozrejme. Ľudia hneď vedia a reagujú pozitívne na pojem UNESCO. Na svete je len niekoľko tisíc vybraných miest UNESCO a táto značka je výrazom medzinárodne uznanej kvality. Historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom bolo zapísané na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO v roku 2000.

Čo láka turistov do Bardejova najviac? Medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie atrakcie regiónu patrí samotné centrum Bardejova. V ňom Bazilika minor Svätého Egídia, ktorú vlani navštívilo 45 000 turistov. Ďalšou najnavštevovanejšou atrakciou je Skanzen – Múzeum ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch a bývalá mestská radnica. Veľkej popularite sa tešia aj pamiatky po bardejovských Židoch (pamätník holokaustu a bardejovské suburbium).

Ktorí cudzinci nás navštevujú najviac? Najviac ubytovaných bolo zo Slovenska, Poľska, Českej republiky, Ukrajiny, Ruska a Bieloruska, v menšom množstve aj z Izraela, Nemecka a Maďarska.

Z jednodňových zahraničných návštevníkov s prevahou vedú Poliaci. Od roku 2012 pôsobíš ako výkonný riaditeľ v Oblastnej organizácií CR. Čo je jej úlohou? Zjednodušene propagácia turizmu a podpora výstavy objektov a projektov cestovného ruchu.

Na akých projektoch aktuálne pracujete? Čoho sa v najbližšom čase dočkajú Bardejovčania a návštevníci mesta? Aktuálne sa podieľame na príprave novej štvorjazyčnej cyklomapy AQUAVELO. Ide o 230 km úsek, ktorý je situovaný medzi kúpeľmi Bardejovské Kúpele, Krynica, Muzsyna, Szawnica, s bodmi záujmu, pamiatkami, faunou, flórou. V spolupráci so Štátnymi lesmi, ktoré dokončujú obnovu Jazierka Bardejovské Kúpele, plánujeme obnovu oddychovej a rekreačnej zóny v okolí jazierka (drevené prvky, odpočívadlá, altánky, mapy, koše, drevený mostík). Súčasťou by mal byť aj mini drevený park pre deti pri jazierku, prípadne mini lanový park v okolí jazierka. Pripravujeme aj obnovenie turistických značiek a trás, obnovu drevených turistických altánkov v lesoparku Bardejovské Kúpele a okolí, obnovenie a osadenie exteriérových turistických máp na drevených stojanoch so strieškou.

Čo vnímaš ako výhodu a čo naopak ako slabinu cestovného ruchu v Bardejove? Výhodou sú zachované historické pamiatky, už samotný pojem UNESCO spájaný s Bardejovom, svetoznáme liečebné Bardejovské kúpele s ich aktivitami a nádhernú prírodu v celom kraji. Slabinou sú cesty, nedobudovaná diaľnica do Prešova, chýbajúce letiská a spoje do zahraničia a zišlo by sa aj viac peňazí na propagáciu doma i v zahraničí, hlavne v Poľsku a ČR. So súčasným rozpočtom čarujeme a dosahujeme väčšiu publicitu ako niektoré vyhlásenejšie destinácie. ** Aká je Tvoja vízia Bardejova – ako turistickej destinácie – o 10 rokov?** Posilnenie kvality – to je cesta, akou sa uberajú napríklad Bardejovské kúpele, a.s. so svojimi novými kongresovými kapacitami a špičkovým wellness. Hlavne však musíme zvýšiť počty prenocovaní. Najväčším orieškom sú Poliaci, chodia sem na jednodenné výlety a nocujú na druhej strane hraníc. Budovanie spoločnej značky Regiónu „ŠARIŠ“ a zlepšenie turistickej infraštruktúry pre návštevníkov nášho regiónu.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM