Zo zahraničia

Bez plnej peňaženky tam radšej NECHOĎTE: Spoznali sme NAJDRAHŠIE mestá na svete

Zdá sa vám, že na Slovensku máte vysoké náklady na život? V tom prípade sa mestám z najnovšieho rebríčka radšej oblúkom vyhnite.

Ilustračný obrázok k článku Bez plnej peňaženky tam radšej NECHOĎTE: Spoznali sme NAJDRAHŠIE mestá na svete
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com , Unsplash.com

Najdrahšími mestami na svete sa v tomto roku stali Singapur a Zürich, za nimi nasledujú Ženeva, New York a Hongkong. Oznámila to vo štvrtok poradenská spoločnosť Economist Intelligence Unit (EIU) so sídlom v Londýne, pričom upozornila, že globálna kríza životných nákladov sa ešte neskončila. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Priplatíte si za nákup aj služby

Ceny viac ako 200 bežne používaných tovarov a služieb v miestnych menách medziročne vzrástli v priemere o 7,4 percenta. Ide o pokles oproti rekordnému nárastu o 8,1 percenta v minulom roku, ale stále je to „výrazne viac, ako bol trend v rokoch 2017–2021“, uvádza EIU.

Svetový rekordér

Singapur je na prvom mieste rebríčka už deviatykrát za uplynulých 11 rokov. Mestský štát v juhovýchodnej Ázii má najvyššie ceny za dopravu pre prísne vládne obmedzenia počtu áut. Do kategórie celosvetovo najdrahších tam patria aj oblečenie, potraviny a alkohol.

Zástupca z Európy

V prípade Zürichu sa prejavila sila švajčiarskeho franku a vysoké ceny potravín, tovarov pre domácnosť a rekreáciu. Ďalšie švajčiarske mesto Ženeva a americký New York sú zhodne na treťom mieste, Hongkong obsadil piate a Los Angeles šieste miesto.

V porovnaní s ostatnými regiónmi sveta má Ázia naďalej relatívne nižší nárast cien. Čínske mestá v rebríčku klesli na nižšie priečky a štyri z nich (Nanking, Wu-si, Ta-lien a Peking) spolu s japonskými mestami Osaka a Tokio mali v tomto roku najväčší zostup nadol.

EIU je výskumná a analytická divízia mediálnej spoločnosti Economist Group, vydavateľa týždenníka The Economist.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Twitter.com/Joe Quinn
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM