Webnoviny - Svet

Bratislava je pripravená na maratónsky víkend

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 24. marca (WEBNOVINY) – Bratislava je pripravená na maratónsky víkend. Začne sa už v piatok 26. marca predpoludním Školskými hrami na Hlavnom námestí a vyvrcholí v nedeľu 28. marca hlavným podujatím, jubilejným 5. ročníkom bratislavského mestského maratónu s názvom ČSOB Bratislava Marathon 2010.

Prvý cieľ, nárast počtu štartujúcich, už organizátori splnili. Po uzavretí on-line registrácie v utorok 23. marca bolo na všetky súťaže prihlásených spolu 3471 bežcov z 27 krajín, čo je v porovnaní s minulým rokom výrazný nárast. Na hlavnú disciplínu, maratón, by sa malo vydať 546 vytrvalcov (pred rokom 339) a na polmaratón 1189 (vlani 694). „Záujem nás teší, po všetkých stránkach sme pripravení na 3600 štartujúcich,“ poznamenal riaditeľ podujatia Jozef Pukalovič a dodal, že približne 30 percent prihlásených tvoria cudzinci. Posledná šanca zaregistrovať sa je ešte v piatok (12.00 – 20.00) a v sobotu (8.00 – 20.00) v kancelárii pretekov na Primaciálnom námestí v Bratislave.

Bratislavskí organizátori zdôrazňujú, že zatiaľ je pre nich kľúčová práve masová účasť a čo najlepší servis pre bežcov. „Snažíme sa vždy ponúknuť niečo nové, čo by bežcom spríjemnilo a zjednodušilo účasť na našom podujatí. Počas roka sa na našich i zahraničných bežeckých podujatiach inšpirujeme zaujímavými vecami, ktoré sa potom snažíme uviesť do života aj u nás,“ pripomenul riaditeľ organizujúcej agentúry Be Cool Peter Pukalovič.

Filozofia organizátorov je jasná: z bratislavského maratónu by sa malo stať nielen športové, ale aj kultúrno-spoločenské podujatie určené pre celé rodiny. „A platí to nielen pre Bratislavčanov, ale aj zahraničných návštevníkov. Chceme, aby mali počas troch maratónskych dní postarané o program,“ dodal P. Pukalovič a dodal, že na vylepšenie atmosféry rozmiestnia na trati šesť dídžejov.

Do Bratislavy však prídu aj poprední bežci. Hlavným favoritom mužského maratónu je Keňan Edwin Kibowen s osobným rekordom 2:11:50 h, u žien sa o prvenstvo „pobije“ zrejme kvarteto Lilian Koechová z Kene, Češka Ivana Martincová a dve maďarské víťazky z predchádzajúcich ročníkov Katalin Farkasová (2008) a Judit Földingová-Nagyová (2009). „Verím, že Kibowen zlepší doterajší traťový rekord a posunie ho na úroveň niekde medzi 2:15 a 2:16 h. Od jeho manažéra mám správy, že je pripravený na podobný výkon,“ informoval Jozef Pukalovič.

Organizátori zatiaľ neplatia špičkovým zahraničným bežcom, ktorí sa prihlásia, nijaké špeciálne štartovné. „Maximálne im odpustíme štartový poplatok a poskytneme im ubytovanie. Snažíme sa čo najviac v rámci našich možností pomáhať najmä popredným domácim bežcom,“ pripomenul Peter Pukalovič. Víťazi maratónu môžu zarobiť od 2005 do 2560 eur u mužov a od 1355 do 1910 eur u žien v závislosti od dosiahnutého výkonu.

Súčasťou bratislavského mestského maratónu bude v sobotu aj slávnostné vyhlásenie výsledkov seriálu Slovak Marathon Tour, do ktorého sa započítavajú časy dosiahnuté na troch najväčších slovenských maratónoch v Košiciach, Bratislave a Rajci. V kategórii mužov zvíťazil v roku 2009 Peter Tichý a u žien Anna Balošáková. Organizátori ocenia malým darčekom aj bežcov, ktorí štartovali na doterajších štyroch a pobežia aj na piatom ročníku maratónu. „Z dvadsiatky, ktorá bežala v úvodných štyroch ročníkoch, sa na piaty prihlásili devätnásti,“ prezradil Jozef Pukalovič, riaditeľ ČSOB Bratislava Marathon 2010.

Organizátori veria, že im bude priať aj počasie. „Hoci meteorológovia hlásia ochladenie na približne 12 stupňov, pre bežcov by to nemal byť problém. Dúfame, že nebude počas pretekov pršať,“ nádejal sa J. Pukalovič. Ak by počasie predsa len extrémne neprialo, sobotňajšie preteky lezúňov (10.00 h) presunú z Hviezdoslavovho námestia do hlavného stanu na rovnakom mieste a Detské behy (12.00) do športovej haly Elán.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM