Politika

Bude ministrom niekto iný ako Huliak? Taraba pripustil viaceré ALTERNATÍVY

Poslanec Tomáš Taraba zároveň vylúčil, že by do roka kandidoval za predsedu SNS.

Ilustračný obrázok k článku Bude ministrom niekto iný ako Huliak? Taraba pripustil viaceré ALTERNATÍVY
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

SNS nebude blokovať vymenovanie vlády. V prípade, že by bolo potrebné zmeniť nomináciu na post šéfa Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, existujú viaceré alternatívy. V hre je aj nový kandidát či výmena rezortov v rámci koalície. Vyplýva to z vyjadrenia zvoleného poslanca parlamentu za SNS Tomáša Tarabu v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo. Rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej nevymenovať Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia víta zvolená poslankyňa Národnej rady (NR) SR Mária Kolíková (SaS).

Nový nominant?

„Jeden plán je, že SNS bude musieť vymeniť nominanta,“ skonštatoval Taraba.

Nevylučuje, že sa bude diskutovať aj o jeho mene. Možnosťou by podľa jeho slov mohlo byť aj rokovanie v rámci SNS o požiadavke na prerozdelenie rezortov. „Dohoda bola ešte pred voľbami, že ak SNS bude mať post ministra životného prostredia, tak my naň navrhneme Rudolfa Huliaka,“ doplnil. Očakáva, že otázka nominácie sa vyrieši do utorka (24. 10.).

Kolíková ocenila, že hlava štátu odmietla Huliaka vymenovať. „Existuje viacero dôvodov o nespôsobilosti tohto kandidáta,“ povedala. Uvítala by, ak by Čaputová odmietla aj niektoré ďalšie nominácie. „Je tam viacero mien, ktoré prekračujú čiaru, ktorá hovorí o hodnosti kandidátov zastávať záujmy SR pri obsadení týchto postov, no na druhej strane, pravdou je, že prezidentka neformuje celú vládu,“ dodala.

Taraba zároveň vylúčil, že by do roka kandidoval za predsedu SNS. Kolíková otázku o jej možnej kandidatúre na post šéfky SaS v tomto volebnom období považuje za predčasnú. Diskutujúci načrtli aj zahraničnopolitickú orientáciu SR. Taraba potvrdil, že súčasťou programového vyhlásenia vlády nebude vystúpenie z Európskej únie (EÚ). Kolíková sa obáva, že nový kabinet nebude mať jasný postoj k hodnotám blízkym EÚ a NATO, ale bude sa len formálne tváriť.

Na nasledujúcej strane nájdete aj reakciu SNS vúvislosti s vyjadreniami zvoleného poslanca za SNS Rudolfa Huliaka o referende o vystúpení z medzinárodných organizácií.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM