Jakub Forgács Zo Slovenska

Bystrická nemocnica má ŠPIČKOVÝCH odborníkov: Učia aj kolegov z okolitých krajín, FOTO

Dlhoročné skúsenosti s roboticky asistovanou chirurgiou odovzdávajú bystrickí odborníci ďalej.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická nemocnica má ŠPIČKOVÝCH odborníkov: Učia aj kolegov z okolitých krajín, FOTO
3
Galéria

Roboticky asistované operácie sa vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici vykonávajú už vyše 12 rokov, pričom sa vykonalo už viac ako 4-tisíc roboticky asistovaných operácií. „Naši odborníci sú natoľko skúsení, že svoje vedomosti a skúsenosti odovzdávajú ďalej kolegom z okolitých krajín a najnovšie aj kolegom zo Slovenských nemocníc,“ uviedla nemocnica na sociálnej sieti.

Od roku 2021 sa nemocnica stala referenčným centrom pre Slovensko a získala certifikáciu Observation and proctoring Center pre strednú a východnú Európu. „Naši lekári chodia proktorovať (školiť) kolegov, ktorí zavádzajú robotické operácie v okolitých krajinách. Vyškolili centrá v Univerzitnej nemocnici v Budapešti, vo Varšave, v Českej republike a v Rakúsku. Pomáhajú aj kolegom v novovzniknutom centre v Univerzitnej nemocnici v Martine,“ vymenovala nemocnica.

Jedinými certifikovanými školiteľmi na Slovensku sú podľa slov nemocnice MUDr. Jozef Babeľa pre roboticky asistovanú chirurgiu v urológii a MUDr. Ladislav Šinkovič, MBA školí ako operovať robotom nádory konečníka a hrubého čreva.

„Sme hrdí, že môžeme byť súčasťou zavádzania robotickej chirurgie ako u nás na Slovensku, tak aj v okolitých krajinách a blahoželáme našim odborníkov k skvelým výsledkom,“ dodáva nemocnica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Bystrickí lekári svoje vedomosti a skúsenosti odovzdávajú kolegom
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM