Rastislav Búgel Regióny

Bývalé kasárne sa preberú k životu: Čo všetko by v nich malo vyrásť?

Mestskí poslanci schválili urbanistickú štúdiu využitia kasární pod Zoborom. Vyrásť by tu mala športová, kultúrna a vedecká zóna.

Ilustračný obrázok k článku Bývalé kasárne sa preberú k životu: Čo všetko by v nich malo vyrásť?
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci na svojom januárovom zastupiteľstve schválili predloženú urbanistickú štúdiu využitia kasárni pod Zoborom. Momentálne je tento objekt nevyužitý. Rozkladá sa na 21 hektárovom pozemku. Súčasťou areálu je aj 44 rôznych budov. Do vlastníctva mesta, Biskupstva Nitra a Archeologického ústavu SAV sa areál dostal v roku 2008 po darovaní od štátu.

Záujem aj zo zahraničia

V posledných rokoch mesto sprístupnilo objekt kasární aj verejnosti. Vlani sa mohli Nitrania zúčastniť pravidelného jarného čistenia Zobora a zároveň po prvýkrát aj kasární. To mesto plánuje organizovať aj tento rok. Záujem o návštevu objektu bývalých kasárni mali domáci a aj zahraniční návštevníci. Preto chce mesto čo najskôr nájsť vhodné riešenia na jeho využitie.

Spoločenské vyžitie a archeopark

„Samotná štúdia predpokladá využitie tejto atraktívnej lokality k športovej a záujmovej činnosti, miesto tu môžu nájsť i kultúrne a vedecké inštitúcie, ako aj školské zariadenia,“ informuje radnica na svojej oficiálnej webovej stránke. Na historickú hodnotu tohto územia by malo nadviazať vybudovanie arcehoparku priamo v areály bývalých kasárni, ako aj historickou prezentáciou.

O problémoch s rekonštrukciou bývalých kasární sa môžete dočítať v správe: Mesto o prenájme Zoborských kasární: Problémom sú chýbajúce inžinierske siete.

Zoborské kasárne
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM