Webnoviny - Svet

CROSBY: Čokoľvek iné ako zlato je nepriateľné

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

VANCOUVER 26. februára (WEBNOVINY) – „Je to súčasť kanaďanstva. Každý chce hrať za tento hokejový tím bez ohľadu na tlak, ktorý to so sebou prináša. Jeho cieľom je hrať a získať zlato. Čokoľvek iné je neprijateľné.“ Tieto slová patria najväčšej hviezde kanadského výberu na zimných olympijských hrách vo Vancouveri Sidneymu Crosbymu. Nepovedal ich však pred semifinálovým duelom so Slovenskom, ani pred začiatkom olympijského turnaja. Vyslovil ich pred piatimi rokmi na prahu triumfu kanadského tímu na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v americkom Grand Forks. Mladí Kanaďania vtedy ukončili sedemročné čakanie „kolísky hokeja“ na juniorský titul majstra sveta. Teraz majú Crosby a spol. pred sebou cieľ dostať „javorový list“ po ôsmich rokoch na olympijský hokejový trón.

Juniorské družstvo Kanady z roku 2005 bolo tímom snov, jedenásť hráčov si vybrali tímy NHL v prvom kole draftu, v olympijskom výbere Mika Babcocka z nich figuruje sedem hokejistov: okrem Crosbyho aj najproduktívnejší hráč z Grand Forks Patrice Bergeron, obrancovia Shea Weber a Brent Seabrook a útočníci Corey Perry, Mike Richards a Ryan Getzlaf. A to sa ešte do Vancouveru nedostali hráči ako Jeff Carter, Dion Phaneuf, Andrew Ladd, Clarke MacArthur či Braydon Coburn. Nik nepochybuje o tom, že v silách tejto generácie je splniť aj olympijskú misiu. „Pamätám si, ako sa vtedy vravelo, že jedného dňa budeme hrať v národnom tíme, možno na olympiáde. Verím, že tejto partii sa podarí úspech zopakovať,“ povedal Crosby.

„Všetci sme sa veľmi dobre poznali. Hrali sme spolu vo výbere do 18 aj 17 rokov, potom ďalšie dva roky v juniorke. Trávili sme spolu veľa času. Sme si veľmi blízki a táto chémia funguje aj tu vo Vancouveri,“ potvrdil pevné väzby medzi predstaviteľmi skvelej hokejovej spoločnosti rovesníkov Mike Richards, kapitán tímu zo šampionátu v Severnej Dakote.

Mladí Kanaďania v roku 2005 zdolali vo finále Rusko 6:1, teda rovnako presvedčivo ako olympijskú „zbornú“ vo vancouverskom štvrťfinále (7:3). Za ruský výber vtedy nastúpil aj supertalent Alexander Ovečkin, ale po tvrdom náraze od Sheu Webera bol prakticky neviditeľný.

Piatich zo šiestich súperov na turnaji vtedy Kanaďania zdolali o minimálne štyri góly. Hneď v prvom zápase v skupine si poradili so Slovenskom 7:3. Víťazný gól strelil Crosby po asistencii Bergerona. V bránke Slovenska, ktoré skončilo na 7. mieste, vtedy stál Jaroslav Halák, obranné rady výberu Dušana Gregora tvorili aj Andrej Meszároš, Ivan Baranka a Andrej Sekera. „Musíme hrať s väčšou intenzitou a agresívnejšie. Dôležité je, aby sme sa nenechali vylučovať. Pri hre piatich proti piatim sme dobré mužstvo,“ povedala pred piatimi rokmi po stretnutí súčasná slovenská brankárska jednotka Halák. Bude tento nadčasový recept na „crosbyovcov“ platiť aj po piatich rokoch?

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM