Zo zahraničia

Ďalšia VOJNA na spadnutie? Čína znovu nevylúčila vojenský zásah voči Taiwanu

Čína v stredu upozornila, že nebude tolerovať "separatistické aktivity" na Taiwane a v nevyhnutnom prípade nevylúčila vojenský zásah voči nemu.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia VOJNA na spadnutie? Čína znovu nevylúčila vojenský zásah voči Taiwanu
Zdroj: TASR/AP

Vyplýva to z bielej knihy čínskeho Úradu pre záležitosti Taiwanu, ktorá bola zverejnená v stredu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Čína sa „nevzdá použitia sily a vyhradzuje si možnosť prijať všetky potrebné opatrenia“, aby dokázala reagovať na možné provokácie separatistov alebo na vonkajšie vplyvy, píše sa v dokumente. Samosprávny ostrov plánuje získať prostredníctvom ekonomických stimulov a vojenského tlaku.

„Sme pripravení vytvoriť obrovský priestor pre mierové zjednotenie, ale nenecháme žiadne miesto pre separatistické aktivity v akejkoľvek forme,“ dodal úrad. Peking prisľúbil ostrovu v prípade znovuzjednotenia prosperitu a „väčšiu bezpečnosť“.

Čína vydala bielu knihu o Taiwane naposledy v roku 2000, pripomína AFP.

Od 90. rokov sa tento samosprávny ostrov transformoval z autokracie na demokraciu. Vzťahy s Pekingom sa zhoršili po tom, ako sa v roku 2016 stala taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Jej Demokratická pokroková strana nepovažuje Taiwan za súčasť Číny.

Peking minulý týždeň spustil rozsiahle vojenské cvičenia v Taiwanskom prielive ako reakciu na návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Podľa Číny to podkopáva jej suverenitu a územnú celistvosť.

Taiwanský minister zahraničných vecí Joseph Wu Čao-sie v utorok povedal, že Čína sa vojenskými manévrami pripravuje na inváziu, pričom jej skutočným zámerom je „zmeniť súčasný stav“ na Taiwane.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM