Regióny

Do Bardejovskej knižnice pribudnú nové knihy: Kraj prispeje sumou 20 tisíc eur

Radi chodíte do knižnice a vediete k tomu aj svoje deti? Potom sa môžete tešiť na nové knižné prírastky za 20 tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Do Bardejovskej knižnice pribudnú nové knihy: Kraj prispeje sumou 20 tisíc eur
Zdroj: TASR

Prešovský samosprávny kraj zo svojho rozpočtu vyčlenil 150 tisíc eur pre všetky knižnice vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Určené sú na nákup nových kníh za účelom podpory zvyšovania čitateľskej gramotnosti a kultúry čítania najmä u detí a mladých ľudí.

Pridelené financie sú účelovo viazané na nákup nových kníh, ktoré majú prispieť k uspokojovaniu čitateľských potrieb a záujmov obyvateľov kraja, predovšetkým detí a mladých ľudí.

„Knihy ako dôležitý nástroj vzdelávania a poznania sú rovnako prostriedkom na šírenie vzdelanosti, umenia, kultivovanie jazyka, ale aj osobnosti. Schopnosť čítať sa pokladá za základnú kompetenciu človeka, ktorá je nevyhnutná pre jeho osobný rast a zapojenie do spoločnosti. Zvyšovanie čitateľskej gramotnosti najmä u detí a mládeže je vysoko aktuálne hlavne dnes v dobe e-technológií a kríze čítania s porozumením,“ uviedla Marta Skalková, riaditeľka Knižnice P.O. Hviezdoslava v Prešove, ktorá je zároveň inštitúciou s krajskou metodickou pôsobnosťou. Ako dodala, dotácia zriaďovateľa na rozšírenie knižničného fondu a podpory kultivovaného čítania korešponduje aj so záujmom štátu a ministerstva kultúry.

0,25 eura na obyvateľa

Kľúčom k prideleniu finančných prostriedkov na nákup kníh bol príspevok 0,25 eur na jedného obyvateľa okresu. Na základe prepočtov si prilepší všetkých sedem knižníc v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kra­ja.

Okresná knižnica Davida Gutgesela v Bardejove dostane 20 tisíc eur. Najviac sa ujde Knižnici P.O. Hviezdoslava v Prešove, ktorá dostane 44 tisíc eur, Podtatranská knižnica v Poprade 26 tisíc, Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou 21 tisíc. Pre Vihorlatskú knižnicu v Humennom je vyčlenených 17 tisíc eur, pre Ľubovniansku knižnicu v Starej Ľubovni 14 tisíc a Poddukliansku knižnicu vo Svidníku 8 tisíc eur.

Knižnice medziročne zaznamenávajú prírastky v knižničných fondoch, vlani pribudlo takmer 24 tisíc kníh a rôznych dokumentov. V minulom roku sa tak stalo vďaka mimoriadnej dotácii 100 tisíc eur, ktorú na nákup kníh poskytol zriaďovateľ. Ten zo svojho rozpočtu prideľuje účelové financie pravidelne posledné štyri roky.

foto: ilustračné

Zdroj: Prešovský samosprávny kraj
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM