Eva Mikulová Správy Regióny Zo Slovenska

Dominanta Košíc – Dóm sv. Alžbety je už niekoľko mesiacov neosvetlený! Vraj sa to čoskoro zmení

Poruchu na osvetlení odstraňujú zamestnanci Dopravného mesta Košice, pretože oni spravujú verejné osvetlenie v meste. Dóm prestal byť osvetlený ešte v decembri.

Ilustračný obrázok k článku Dominanta Košíc – Dóm sv. Alžbety je už niekoľko mesiacov neosvetlený! Vraj sa to čoskoro zmení
10
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Na významné dominanty a pamiatky sú vo svete patrične hrdí a sú to i najväčšie lákadlá pre návštevníkov. Preto sú zvyčajne aj nasvietené, aby i v noci vynikla ich krása a malebnosť. Najvýznamnejšou dominantou Košíc a zároveň najväčšou turistickou atrakciou je Dóm sv. Alžbety.

Obdivujú ju turisti cez deň i večer a ešte donedávna jej krásu a majestátnosť v noci zvýrazňovalo farebné osvetlenie. Bola to skutočná pastva pre oči a návštevníci to oceňovali. Fotky vysvietenej katedrály sa stali top zábermi na sociálnych sieťach. Žiaľ, náš Dóm je už niekoľko mesiacov v noci tmavý a pochmúrny.

Poruchu vraj odstránia do konca marca

„Na odstránení poruchy osvetlenia Dómu sv. Alžbety zamestnanci Dopravného podniku mesta Košice pracujú. Poruchu spôsobilo viacero faktorov. Prvým  je vplyv prepätia na riadiace elektronické prvky systému, jeho nestálosť spôsobuje, že pri akomkoľvek atmosférickom, alebo sieťovom prepätí dochádza k znefunkčneniu ovládania osvetlenia.  Druhým poruchovým faktorom je  znečistenie svietidiel a prepojovacích konektorov trusom holubov.  Znečistenie ovplyvňuje riadenie osvetlenia, ktoré je na princípe DMX signálu. V súčasnej dobe zabezpečuje (DPMK) komplexné očistenie svietidiel, náhradu konektorov tvrdými spojkami, výmenu nefunkčných poškodených prvkov a softvérový upgrade systému," dostali sme informáciu z Dopravného podniku mesta Košice.

Predpokladaný termín  plnej funkčnosti osvetlenia Dómu svätej Alžbety aj kvôli termínom dodávok elektronických prvkov systému,  je koniec marca.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM