Webnoviny - Svet

Dotácie na nájomné bývanie by mal upravovať zákon

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 10. augusta (WEBNOVINY) – Podmienky poskytovania dotácií na rozvoj bývania by mal od budúceho roka upravovať samostatný zákon namiesto súčasného výnosu bývalého ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja. Minister hospodárstva a výstavby Juraj Miškov (SaS) predkladá na stredajšie zasadnutie vlády návrh zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní v nadväznosti na zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Podľa tohto návrhu sa dotácie môžu poskytovať len na základe osobitného zákona, pričom právne vzťahy pri poskytovaní dotácií podľa doterajších predpisov musia byť zosúladené najneskôr k 1. januáru 2011, kedy má návrh zákona o dotáciách na bývanie začať platiť. Navrhnutý zákon nevyžaduje nové zdroje zo štátneho rozpočtu, keďže financie sú vyčlenené v rámci existujúceho Programu rozvoja bývania. V rozpočte na tento rok sú na tieto účely vyhradené prostriedky vo výške 47,069 mil. eur a v rokoch 2011 a 2012 tieto výdavky dosiahnu 50,787 mil. eur. Nové nie sú ani finančné dopady na rozpočet obcí v objeme 3,5 mil. až 4,5 mil. eur kvôli obstarávaniu nájomných bytov a súvisiacej technickej vybavenosti.

Návrh zákona podľa ministerstva hospodárstva a výstavby umožňuje, aby poskytnutie dotácií na rozvoj bývania žiadali popri obciach a mestách aj krajské samosprávy. Musia mať však k dispozícii okolo 50 % oprávnených nákladov, ak chcú obstarávať technickú vybavenosť súvisiacu so získaním a následným užívaním nájomných bytov. Dopady na rozpočty vyšších územných celkov by tak mohli predstavovať niekoľko tisíc eur, podľa miery ich zapojenia do Programu rozvoja bývania.

Pri odstraňovaní systémových porúch v rámci obnovy bytového fondu, ktorý je v rozhodujúcej miere vo vlastníctve fyzických osôb, musia mať žiadatelia o podporu vlastné, alebo úverové zdroje vo výške 50 % až 70 % z oprávnených nákladov. Rozpočtované zdroje na tento účel v objeme okolo 10 mil. eur si vyžiadajú podiel obyvateľstva od 10 mil. do 23 mil. eur. Predkladateľ návrhu zákona odhaduje, že sa tým udrží či zvýši zamestnanosť v rozsahu troch pracovných príležitostí na 33 200 eur.

Štát poskytuje dotácie na bývanie pri obstarávaní nájomných bytov na sociálne účely, obstarávaní technickej vybavenosti a odstraňovaní systémových porúch bytových domov. O dotácie budú môcť žiadať obce, v Bratislave a Košiciach aj mestské časti, vyššie územné celky. Dotácie budú môcť získať aj neziskové organizácie poskytujúce služby na bývanie a údržbu bytov, ak ich zakladateľom je obec či krajská samospráva s podielom aspoň 51 % a nadpolovičným počtom členov v správnej rade. Dotácie môžu dostať aj bytové družstvá, správcovia bytových domov a spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Na obstaranie nájomného bytu bežného štandardu má byť dotácia v rozsahu 20 %, 25 % a 30 % oprávnených nákladov pre byty s priemernou podlahovou plochou 50 až 60 štvorcových metrov. V prípade nájomných bytov nižšieho štandardu bude dotácia dosahovať 70 % a 75 % pre byty s plochou 45 až 55 štvorcových metrov.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM