Tlačové správy

Dotácie na obnovu domu čoskoro štartujú

Až 19 tisíc na obnovu domu? Áno, až taká je maximálna suma, ktorú je možné získať v rámci dotácií na obnovu starých domov. Zbystrite pozornosť. Prihlasovanie štartuje už čoskoro.

Ilustračný obrázok k článku Dotácie na obnovu domu čoskoro štartujú
Zdroj: Pexels.com

Prvé kolo dotácií štartuje v polovici októbra

Systém, cez ktorý je možné odoslať žiadosť o dotáciu, bude prvýkrát spustený už 15. októbra. V rámci prvej vlny dotácií plánuje Ministerstvo životného prostredia prerozdeliť 30 miliónov. Celkovo je na dotácie pre obnovu rodinných domov vyčlenených pol miliardy.

Ako väčšina dotácií u nás, aj žiadosť o dotácie na obnovu rodinného domu prebehne v štýle “Rýchlejší vyhráva”.

Systém, cez ktorý je možné odoslať žiadosť o dotáciu, bude prvýkrát spustený už 15. októbra. V rámci prvej vlny dotácií plánuje Ministerstvo životného prostredia prerozdeliť 30 miliónov. Celkovo je na dotácie pre obnovu rodinných domov vyčlenených pol miliardy.

Ako väčšina dotácií u nás, aj žiadosť o dotácie na obnovu rodinného domu prebehne v štýle “Rýchlejší vyhráva”.

Na úspešného žiadateľa čaká príspevok až do výšky 19 tisíc eur

Podľa odhadov ministerstva získa v prvom kolo dotácií príspevok približne 4000 domácností. Určených na prerozdelenie je dvakrát 15 miliónov eur. Maximálna výška dotácie pre jedného žiadateľa je stanovená vo výške 19 tisíc eur (podmienkou je energetická úspora domácnosti nad 60 %).

Prvý 16 miliónový balíček je určený pre štandardných žiadateľov. Štát im preplatí oprávnené náklady do výšky 60 %.

Druhých 15 miliónov je určených pre rodiny s viac ako štyrmi deťmi do 18 rokov alebo dieťaťom s ťažkým zdravotným postihnutím.

Čo musí splniť nehnuteľnosť žiadateľa

Finančné príspevky z dotácií sú určené na obnovu starších rodinných domov. Nehnuteľnosť teda v prvom rade musí byť postavená pred rokom 2013. Ďalšie podmienky:

  • nachádza sa na území Slovenskej republiky,
  • na liste vlastníctva je evidovaný ako „rodinný dom“,
  • využívaný výlučne, resp. v prevažnej miere na bývanie; v prípade zmiešaného využitia nesmie podlahová plocha domu využívaná na iný účel ako na bývanie presiahnuť 10 % celkovej podlahovej plochy domu,
  • v projektovom energetickom hodnotení alebo energetickom certifikáte zatriedený ako rodinný dom,
  • nie je na viac ako 20 % jeho kapacity využívaný na hospodárske účely
  • energetická hospodárnosť RD pred obnovou je určená odborne spôsobilou osobou v projektovom energetickom hodnotení alebo energetickom certifikáte.

Na čo je možné využiť dotáciu

Najdôležitejším cieľom dotácií je zlepšenie energetickej úspornosti nehnuteľnosti. Hlavnou oblasťou poskytovania dotácií tak bude nákup prostriedkov, ktoré zlepšia vykurovanie domu. Využiť ich však môžete aj na zateplenie domu, realizáciu zelenej strechy, nákup akumulačnej nádrže na dažďovú vodu či odstránenie azbestu.

No podľa predpokladov ministerstva bude najväčší záujem o podporu z B oblasti, ktorý zahŕňa rôzne inštalácie zdrojov tepla – tepelné čerpadlo, fotovoltaické panely, solárne kolektory, plynové kondenzačné kotle či rekuperáciu.

Zdroj: Pexels.com

Ako získať dotáciu

Ako sme už spomínali vyššie, k otvoreniu žiadosti pre prvé kolo dotácií dôjde 15.10.2022. Žiadosť musí byť podaná online, a to prostredníctvom formulára na obnovdom.sk. Keďže šťastie budú mať tí najrýchlejší, odporúčame vám nachystať si už pred pustením sa do vypĺňania žiadosti všetky potrebné doklady a rovnako si podrobne preštudovať všetky dostupné informácie na oficiálnej stránke zriadenej pre príjem žiadostí.

Podľa aktuálne dostupných informácií, by ste mali k žiadosti potrebovať nasledujúce prílohy:

  1. Plnomocenstvo pre hlavného žiadateľa overené notárom – povinné, ak žiadateľ nie je výlučným vlastníkom rodinného domu.
  2. Plnomocenstvo pre kontaktnú osobu overené notárom – povinné, ak žiadateľ splnomocnil na zastupovanie inú osobu.
  3. Stavebné povolenie alebo ohlásenie drobnej stavby alebo stavebných úprav a vyjadrenie stavebného úradu alebo vyjadrenie stavebného úradu, že stavebné úpravy nepodliehajú stavebnému povoleniu ani ohláseniu stavebnému úradu.
  4. Výpis z registra trestov (nie starší ako 1 mesiac)
  5. Prvé kolaudačné rozhodnutie alebo potvrdenie obecného/mestského úradu potvrdzujúce vek rodinného domu alebo povolenie užívania stavby, alebo znalecký posudok vypracovaný odborne spôsobilou osobou, z ktorého je zrejmý rok výstavby.
  6. Projektové energetické hodnotenie alebo energetický certifikát pred obnovou rodinného domu, ktorý bude obsahovať návrh opatrení na zlepšenie EHB vrátane správy, ktorá tvorí prílohu EC.
  7. Výpis z účtu alebo potvrdenie o vedení účtu.

Energetická obnova doma vám okrem iného prinesie aj zníženie faktúr za energie. A to sa pri aktuálnom vývoji trhu naozaj oplatí. Ak teda spĺňate podmienky na získanie dotácie, neoplatí sa váhať. A to aj napriek tomu, že časť potrebných nákladov musíte uhradiť z vlastného vrecka.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Renovainstall
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM