Erik Bojničan Zo Slovenska

Európska federálna polícia: Slovensko je zatiaľ proti

Zasadnutie Rady EÚ pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť v Luxemburgu prinieslo okrem iného aj otázku vytvorenia Európskej federálnej polície. Slovensko je zatiaľ proti.

Ilustračný obrázok k článku Európska federálna polícia: Slovensko je zatiaľ proti
Zdroj: TASR

Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) okrem Českej republiky odmietajú myšlienku vytvorenia federálnej európskej polície. Povedal to český minister vnútra Milan Chovanec po príchode na dnešné zasadnutie Rady EÚ pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť v Luxemburgu. Hlavnou témou rokovaní ministrov je okre iných aj ochrana vonkajších hraníc EÚ.

Slováci, Poliaci aj Maďari sú proti

Chovanec upozornil, že ministri v Luxemburgu by dnes mali hovoriť aj o možnostiach vytvorenia akejsi federálnej európskej polície, čiže spoločných jednotiek EÚ na ochranu vonkajších hraníc, čo podľa jeho slov Poliaci, Maďari i Slováci odmietajú. Spresnil, že to zdôvodňujú tvrdením, že sú schopní svoje hranice ochrániť sami svojimi národnými silami, a tie krajiny, ktoré to nedokážu, môžu požiadať o pomoc ostatné členské štáty EÚ.

„Myšlienka federálnej európskej polície u našich partnerov naráža na nepochopenie,“ zhodnotil situáciu vo V4 Chovanec.

Chovanec uviedol, že česká delegácia v rámci V4 hovorila s Maďarmi, Poliakmi a Slovákmi, pričom sa všetci zhodli na názore, že v dokumentoch, ktoré ministri dostali k dispozícii, je oblasť návratovej politiky a ochrana vonkajších hraníc EÚ veľmi nekonkrétna.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM