Lucia Koscelníková Regióny Regióny

Festival My sme východ bol kvôli zlému počasiu v Bardejove prerušený

Vystúpenie skupiny IMT Smile a Drišľak nakoniec zachránilo situáciu.

Ilustračný obrázok k článku Festival My sme východ bol kvôli zlému počasiu v Bardejove prerušený
Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOV. V sobotu 12. augusta sa v rámci projektu My sme východ uskutočnil na Radničnom námestí už štvrtý ročník pivného festivalu. Bardejov sa stal jednym zo siedmich miest kde sa oslavovalo päťdesiate výročie pivovaru Šariš. Aj tento rok sa moderátorského žezla ujal Junior a Marián „Čeky“ Čekovský. Akcia sa začala o tretej popoludní. Za každé pivo sa tradične rozdávali šariš groše a za určitý vyzbieraný počet ste mali možnosť získať tématické tričká. Okrem toho sa žetóny dali obdržať aj v rôznych súťažiach. Nechýbal ani stánok s čapovanou treskou, fotostena a zaujímavé hry pre najmenších.

Počasie neprialo

Okolo šiestej večer sa začalo uchyľovať k zlému počasiu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) ohlásil supercelu, ktorá mala v sobotu zasiahnuť Bardejov. Studený front dobehol teplý, nasledoval silný vietor a mrholenie. Majitelia stánkov začali okamžite baliť a námestie sa pomaly začalo vyprázdňovať. Vystúpenie kapely RuSnack’s a Čeky Band, ktoré malo podľa programu nasledovať, sa nakoniec neuskutočnilo. Extrémne zlé počasie Bardejov nakoniec obišlo a na pódium vystúpila skupina Drišľak, ktorá sa postarala o zaplnenie Radničného námestia. Po nich sa nám predstavila temperamentná skupina IMT Smile. So svojím chytľavým repertoárom rozospievali a roztancovali skoro každého.

Šariš slávi pätdesiatku

Oslava päťdesiatich narodenín sa toho roku konala v mestách Snina, Humenné, Spišská Nová Ves, Prešov a Bardejov. Oslavy sa ešte môžete zúčastniť 19. augusta vo Vranove Nad Topľou a 26. augusta v Michalovciach. Hlavné vyvrcholenie sa uskutoční 2. septembra na Dni otvorených dverí v pivovare Šariš. Okrem bohatého hudobného programu máte možnosť zúčastniť sa organizovanej prehliadky pivovaru.

História pivovaru

Pivo sa v oblasti Šariša varilo už v stredoveku z chmeľu rastúceho priamo pod Šarišským hradom. História novodobého pivovarníctva pod hradom siaha do obdobia 60-tych rokov. Prvá várka piva Šariš 10% bola uvarená v máji 1967. Začalo sa exportovať aj za hranice a prvým odberateľom bolo Maďarsko a ZSSR. Obľuba šarišského piva a jeho kvalita stále narastala. Začiatkom deväťdesiatych rokov sa zvýšila kapacita pivovaru a stal sa druhým najväčším na Slovensku. Značka piva Šariš si prerezala cestu do Poľska, SNŠ, Juhoslávie, Rumunska, Anglicka, Švédska a Nemecka. V súčasnosti patrí medzi najväčšie pivné značky na Slovensku. Pivo Šariš 12% sa považuje za pýchu šarišského pivovaru.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM