Webnoviny - Svet

FICO: Rezort zahraničia splnil všetky úlohy vlády

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič BRATISLAVA 26. februára (WEBNOVINY) – Zmenu jednostrannej orientácie Slovenska na všetky štáty, s ktorými chceme mať konštruktívne vzťahy, oceňuje premiér Robert Fico najviac na práci ministerstva zahraničných vecí. Uviedol to na tlačovej besede po kontrolnom dni v tomto rezorte. „Je to jedno z ministerstiev, ktoré naplnilo všetky úlohy, vyplývajúce z programového vyhlásenia vlády,“ zdôraznil. Nominácia bývalého šéfa diplomacie Jána Kubiša ako aj súčasného ministra Miroslava Lajčáka boli podľa neho veľmi dobré kroky. „Ďakujem vám, pán minister, za váš výkon, ak môžem použiť tento športový termín,“ povedal Fico Lajčákovi. Ako dodal, bol by rád, keby rezort viedol aj po voľbách za akéhokoľvek premiéra.

Podľa ministra Lajčáka Slovensko ukázalo, že v integračných vlakoch nie je iba vezúcim sa, ale naopak, aktívne sa zapája a pomáha. Ako uviedol, do budúcnosti sa treba viac zamerať na jednotné zahraničné pôsobenie v ekonomickej oblasti, ako aj pri prezentácii krajiny. Včlenenie zahraničných obchodných zastupiteľstiev, ktoré sú v súčasnosti na ministerstve hospodárstva, pod rezort zahraničia podporuje aj predseda vlády. Ako povedal, v súčasnej dvojkoľajnosti nevidí žiadny zmysel. Za veľmi podstatné označil premiér pôsobenie Slovenska v iných krajinách. Poukázal, že v súčasnosti sa veľká pozornosť venuje Afganistanu. „Verím, že účasť našich vojakov bude zvyšovať renomé Slovenskej republiky v celom svete,“ poznamenal.

Premiér sa venoval aj téme starostlivosti o zahraničných Slovákov, pričom za prioritu považuje slovensko-maďarské vzťahy. Ako zdôraznil, pri porovnaní postavenia maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku a postavenia slovenskej národnostnej menšiny v Maďarsku je výsledok jednoznačne v prospech Slovenska. Rezort zahraničia by sa mal sústrediť tiež na stratégiu Európskej únie 2020. „Nemôžeme dopustiť, aby Slovensko stratilo po roku 2013 svoj podiel na financiách, ktoré prichádzajú z Európskej únie,“ dodal Fico.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM