Webnoviny - Svet

Film Muzika na DVD 17. februára 2010

WEBNOVINY.SK

Foto: Bontonfilm BRATISLAVA 9. februára (WBN/PR) –

Muzika. Bez nej to nejde.

… S takýmto sloganom prišiel do kín slovensko-nemecký film, zožal úspech a pozbieral nemálo filmových cien.

A keďže bez muziky ani bez Muziky to naozaj nejde, spoločnosť Bontonfilm prinesie na trh úspešný film Juraja Nvotu na DVD už 17. februára t.r.

Jadrom príbehu je tragikomický osud mladého muzikanta, ktorý si svoj talent a možnosti uvedomuje len okrajovo, no o to jednoduchšie a divokejšie sa zaplieta do deštruktívnych vzťahov, ktorých skutočný rozmer a dosah si len postupne uvedomuje. Nie je to len retrofilm o jazze, láske a slobode v Československu, ani úsmevná komédia, ale archetypálny príbeh o hriešnych ľuďoch, ktorí sa snažia obstáť v skúškach života.

Námetom pre film Muzika sa stala poviedka známeho slovenského autora Petra Pišťaneka. Do podoby scenára ju previedol Ondrej Šulaj a réžie sa ujal oceňovaný slovenský režisér Juraj Nvota. Nemalý podiel na úspechu a kvalitách filmu má istotne aj skvelé herecké obsadenie. Hlavných úloh sa zhostili Ľuboš Kostelný, Táňa Pauhofová, Petra Polnišová, Jana Oľhová, Marián a Marek Geišbergovci, Ady Hajdu, Lukáš Latinák či Jan Budař.

Muzika bola ocenená množstvom filmových cien, a to nielen na domácej pôde. V prvom rade to bolo 9 národných filmových cien Slnko v sieti v roku 2008 (pre najlepšieho producenta, najlepšieho režiséra, za najlepší scenár, najlepší strih a najlepší zvuk, za najlepšiu originálnu filmovú muziku a najlepší art work, ale tiež pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe a najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe).

Ľuboš Kostelný si v roku 2007 odniesol cenu Igric za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. Juraj Nvota dostal rovnakú cenu za najlepšiu réžiu. Ďalšími cenami pre film Muzika sú :

  • Cena Ruda Slobodu za najlepší scenár (2007)
  • Zlatá kamera (2008)
  • Krištáľové krídlo pre najlepšieho scenáristu Ondreja Šulaja (2008)
  • Cena slovenskej filmovej kritiky (2009)

Muzika získala hlavnú cenu na 49. MFF v Zlíne a špeciálnu cenu poroty na 24. MFF vo Varšave.

Ako býva dobrým zvykom, divák si na DVD nájde okrem samotného filmu Muzika aj zaujímavé bonusy :

  • kinotrailer,
  • videoklip GOL DEN LIP,
  • Film o filme Muzika,
  • rozhovor s Petrom Pišťanekom
  • P.S. – výber z motívov z nakrúcania spoza kamery

Film Muzika vyjde na DVD 17. februára 2010.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM