Peter Simon Kultúra Zo Slovenska

FOTKY, ktoré sa oplatí pozrieť! TAKTO sa natáčal známy seriál v Betliari a okolí

Zábery približujú zákulisie a aj hercov a pracovníkov múzea na pľaci, ale aj počas prestávok a príprav na ostrú klapku. Pozrite si v našej galérii viac ako 50 fotiek.

Ilustračný obrázok k článku FOTKY, ktoré sa oplatí pozrieť! TAKTO sa natáčal známy seriál v Betliari a okolí
54
Galéria
Foto: Vlado Eliáš / Zdroj: SNM - Kaštieľ Betliar

Seriál na televíznych obrazovkách pomaly končí. Svetlo sveta uzreli fotky, ktoré približujú celú tvorbu v historickom kaštieli Betliar, Krásnohorskom Podhradí, ale i jeho okolí. Pozrite si fotky, na ktorých vidieť, ako hercov a celý štáb, tak aj pracovníkov múzea.

„Milí priatelia, seriál 1890 končí. Bude nám veľmi chýbať, už túto nedeľu televízia odvysiela 13. poslednú časť. Na nakrúcanie máme v Betliari krásne spomienky nielen v podobe výstavy, ale v podobe fotografií zo zákulisia,“ píše sa na oficiálnej facebook stránke betliarskeho múzea.

Prvý výpravný dobový seriál v histórii samostatného Slovenska, na ktorom tvorcovia pracovali viac ako dva roky. „Spoločne sa diváci s hercami prenesú do podmanivého gemerského prostredia, predovšetkým do skvostného kaštieľa Betliar. Dej príbehu je situovaný do 19. storočia, no napriek tomu, že súčasťou televízneho tímu boli odborníci na toto obdobie, tvorcovia sa nesnažili zakaždým o absolútnu historickú presnosť. Vstúpte s nami do minulosti. Zločiny a vášne sa totiž storočiami nemenia,“ informuje hovorkyňa televízie, Lucia Kulihová.

Ďalej dodala, že mladý, no svojimi modernými vyšetrovateľskými metódami a úspechmi preslávený detektív Jánoš Marton (Ján Koleník) z Pešti prichádza na zámok Betliar riešiť tajomnú, brutálnu vraždu slúžky. Na Gemeri ho víta miestny rázny strážmajster Vilém Černý (Stanislav Majer), ktorému prítomnosť príliš sebavedomého vyšetrovateľa v jeho rajóne a nutnosť s ním spolupracovať vôbec nie je po chuti. „Zdá sa, že Martonova prítomnosť nevyhovuje ani miestnym obyvateľom, ktorí sú nedôverčiví k technickým novinkám a namiesto vedy uprednostňujú vieru v mágiu a povery; ba ani obyvateľom zámku – mocnej šľachtickej rodine Wisniewskych, kde má každý svoje tajomstvá,“ spresňuje hovorkyňa.

Foto: Vlado Eliáš a Július Barczi

Obrazom: Takto sa natáčal známy seriál v Betliari
54
Galéria
Foto: Vlado Eliáš / Zdroj: SNM - Kaštieľ Betliar
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM