Jakub Forgács Regióny Zo Slovenska

FOTO: Jedinečnosť kostola v Selciach. V tomto držal prím v celom hornom Uhorsku

V okolí nášho mesta je množstvo historických unikátov. Jedným z nich je aj kostol v neďalekých Selciach.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Jedinečnosť kostola v Selciach. V tomto držal prím v celom hornom Uhorsku
3
Galéria
Zdroj: TASR

Selce sa môžu pochváliť prvým kostolom v hornom Uhorsku, ktorý bol zasvätený sv. Cyrilovi a Metodovi, ale i národne uvedomelými osobnosťami, a to v časoch silnej maďarizácie. Selčania sa prihlásili k národným ideám, boli účastníci Memoranda slovenského národa a aj na zakladaní Matice slovenskej v Martine.

„Boli tu národne uvedomelí kňazi. V polovici 19. storočia tu pôsobil Július Plošic, národne prebudený vtedajším banskobystrickým biskupom Štefanom Moysesom. Keď sa blížilo milénium, tisíce výročie príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu v roku 1863, tak sa s farníkmi dohodol, že kostol bude zasvätený nie všetkým svätým, ale práve solúnskym bratom. Dal vymaľovať ich obraz a pozval biskupa, ktorý 31. mája 1863 prišiel, aby obraz posvätil. Bola to regionálno-národno-cirkevno kultúrna slávnosť, hoci už boli ťažké časy maďarizácie. Odvtedy je náš kostol zasvätený sv. Cyrilovi a Metodovi a bol prvým v hornom Uhorsku,“ priblížil miestny rímskokatolícky farár Gabriel Brendza s tým, že v tom období sa zdôrazňovala najmä história uhorského štátu a svätoštefanská tradícia.

„My sme sa hlásili k veľkomoravskej tradícii a k byzantsko-slovanskej kultúre, ktorú priniesli solúnski bratia na Veľkú Moravu v 9. storočí,“ zdôraznil Brendza.

Medzi významných rodákov podľa neho patrí aj katolícky kňaz a národovec Andrej Caban, ktorý sa v Selciach narodil v roku 1813. Zakladateľ spolku striezlivosti či priekopník školstva zomrel ako 47-ročný v Komjaticiach, kde si ho veľmi vážili. Má tam bustu a je po ňom pomenovaná škola i námestie.

V Selciach od roku 1881 pôsobil aj František Šujanský, kňaz, jazykovedec, etnograf, národný a ľudový pracovník, ktorý v dedine vybudoval prvý vodovod.

Pozrite si v priloženej fotogalérii prvý kostol v hornom Uhorsku zasvätený sv. Cyrilovi a Metodovi!

V OBRAZOCH: Farský kostol sv. Cyrila a Metoda v obci Selce
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM