Regióny

FOTO: Obnovujú pozoruhodné svietniky z pôvodného zariadenia v humenskom kaštieli

Predstavujú doklad umeleckej zručnosti našich predkov. Dobové svietniky z pôvodného mobiliáru kaštieľa v Humennom sa dočkajú obnovy.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Obnovujú pozoruhodné svietniky z pôvodného zariadenia v humenskom kaštieli
6
Galéria
Zdroj: Vihorlatské múzeum

V uplynulom roku Vihorlatské múzeum podalo žiadosť o poskytnutie dotácie z Fondu na podporu umenia na reštaurovanie dvoch dobových svietnikov. Ide o drevené polychrómované svietniky – lustre, pôvodne so sviečkami. Informovala o tom Ivana Strakošová z Vihorlatského múzea v Humennom.

Ako priblížila, jeden z lustrov má podobu kvetinového koša s množstvom kvetov a listov, ktoré sa obtáčajú okolo štyroch kovových rebier ukončených kotvou na zavesenie. „Nachádzal sa v interiéri veľkej spoločenskej miestnosti v centrálnej časti južného krídla na poschodí. Miestnosť dnes slúži ako sobášna sieň,“ uviedla Strakošová.

Druhý sa nachádzal v interiéri pánskej pracovne na poschodí juhovýchodnej veže kaštieľa, ktorá je dnes súčasťou umelecko-historickej expozície. „Má podobu dvoch kvetinových vencov umiestnených nad sebou a vytvorených z kvetov ruží a vetvičiek,“ opísala I. Strakošová. Doplnila, že na ich výzdobu bolo použité smrekové a lipové drevo na povrchu farebne upravené temperovou a olejovou farbou.

Oba svietniky budú reštaurované na základe poskytnutej dotácie vo výške 4 500 eur, ďalšie prostriedky poskytlo Vihorlatské múzeum formou spolufinancovania. „Realizácie reštaurátorských prác sa ujal akademický sochár Martin Kutný z Bardejova. Po ukončení reštaurátorských prác sa svietniky z pôvodného kaštieľskeho mobiliáru, ako doklad umeleckej zručnosti našich predkov, stanú súčasťou umelecko-historickej expozície múzea,“ dodala Ivana Strakošová.

Umelecko-historickú expozíciu Vihorlatského múzea obohatia dobové svietniky
6
Galéria
Zdroj: Vihorlatské múzeum
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM