Webnoviny - Svet

IRÁN: Západ by mal potrestať Izrael za výstavbu

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

TEHERÁN 25. marca (WEBNOVINY) – Irán požiadal Západ, aby zakročil proti Izraelu, ktorý sa rozhodol pokračovať vo výstavbe na území okupovaného východného Jeruzalema. Podľa hovorcu iránskeho ministerstva zahraničných vecí by Západ už viac nemal iba teatrálne predstierať svoj nesúhlas, ale prakticky zakročiť proti „sionistickému štátnemu terorizmu“. Teherán tiež odsúdil slová izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý tvrdí, že zastavenie stavebných prác je „neopodstatnené“, pretože podľa neho Jeruzalem nie je osada, ale ich hlavné mesto. Informáciu priniesla iránska tlačová agentúra ISNA.

Iránska diplomacia oficiálne vyzvala Ligu arabských štátov a Islamskú konferenciu, aby sa vážne zaoberali „vyhláseniami lídrov sionistického režimu, a prijali konkrétne riešenia, ktoré zastavia ich vplyv“.

V piatok na schôdzke v Moskve vyzvalo Blízkovýchodné kvarteto (USA, Rusko, OSN a EÚ) Izrael, aby na spornom území okamžite a bezpodmienečne zastavil stavebné aktivity.

Teherán neuznáva Izrael a iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád čelí medzinárodnej kritike za svoje opakované vyhlásenia, že treba „židovský štát vymazať z mapy“. Izrael obsadil východný Jeruzalem počas vojny v roku 1967 a začlenil ho do svojho územia. Na túto časť Jeruzalema si však robia nárok aj Palestínčania, ktorí si tam chcú vybudovať hlavné mesto svojho nového štátu.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM