Lucia Lauková Rôzne Zo Slovenska

Jedna z najstarších obyvateliek Nitry oslávila 100-vku: Jej tajomstvo dlhovekosti?

Pani Helena z Nitry patrí k najstarším obyvateľom pod Zoborom. Narodila sa do úplne iných čias, do čerstvo vzniknutej Česko-slovenskej republiky.

Ilustračný obrázok k článku Jedna z najstarších obyvateliek Nitry oslávila 100-vku: Jej tajomstvo dlhovekosti?
Zdroj: pixabay.com

Pred časom boli zverejnené nelichotivé štatistiky, ktoré hovoria, že v Nitrianskom kraji je najvyššia úmrtnosť z celého Slovenska. Podľa Štatistického úradu muži zomierajú v Nitrianskom kraji v priemere vo veku 69,75 roka a ženy sa dožívajú v priemere 78,29 roka.

Priemeru sa ďaleko vyhla pani Helena z Mlynáriec ktorá v týchto dňoch oslávila svoje sté narodeniny. Teší sa z veľkej rodiny. S manželom vychovali päť detí a tie ich rod rozšírili o 11 vnukov a 21 pravnukov.

O jubileu rodenej Nitrianky informovala radnica, na položenú otázku prečo sa dožila tohto vysokého veku jubilantka odpovedala: „Ja sama neviem. Dnes ľudia jedia každý deň len mäso a mäso. My sme mali mäso raz za týždeň. Jedli sme strukoviny, zemiaky, kapustu, palacinky, buchty, makové a orechové slíže,“ citovala radnica slová oslávenkyne.

Sama varí aj pečie

Ako informovala radnica napriek vysokému veku sa jubilantka teší dobrému zdraviu, ešte si sama vládze navariť a viesť celú domácnosť. „Ešte pred dvomi rokmi, kým bolo v centre otvorené „malé Tesco“ si sama chodievala na nákupy,“ dodáva mestská stránka.

Napriek vysokému veku, podľa radnice, lekárov veľmi nenavštevuje, namiesto toho sa má s obľubou venovať domácnosti a vareniu a vraj vypeká najlepšie bratislavské rožky v širokom okolí!

„Jej filozofia je taká, že život treba brať ako príde. Stará mama nikdy v živote nad ničím nelamentovala, nenariekala, ani nám deťom či vnukom sa nesťažovala,“ prezradila pre radnicu nevesta pani Heleny.

Recept na dlhovekosť?

Podľa radnice pani Helene nechýba na tvári úsmev, má zmysel pre humor, okolo seba rozdáva dobrú náladu a optimizmus. „Receptom na dlhovekosť je podľa nej práca v záhradke, zdravá strava a životný optimizmus,“ dodáva radnica.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM