Webnoviny - Svet

Katarčania predstavili FIFA unikátny štadión

WEBNOVINY.SK

Katarský futbalový śtadión Foto: AP Osama Faisa DOHA 15. septembra (WEBNOVINY) – Hodnotiacej komisii Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), ktorá pricestovala v utorok do Kataru posúdiť pripravenosť krajiny usporiadať majstrovstvá sveta v roku 2022, predstavili domáci organizátori osobitne navrhnutý štadión.

Tento špecifický dizajnérsky projekt údajne poskytuje nielen pohodlie pre hráčov a fanúšikov počas obrovských horúčav, ktoré v tejto krajine v letnom období dosahujú až 50 stupňov Celzia, ale navyše je aj ohľaduplný a šetrný k životnému prostrediu.

Katar je poslednou zastávkou skupiny okolo prezidenta Čilskej futbalovej federácie Harolda Mayna-Nicholsa, ktorá postupne navštevuje všetkých deväť kandidátov na organizáciu MS 2018 aj 2022. Slabým miestom katarského projektu sú klimatické podmienky krajiny, predovšetkým extrémne vysoké teploty, ktoré tu panujú v čase možného konania MS.

Preto predstavitelia kandidatúry sľubujú, že štadióny budú vybavené špeciálne vyvinutým chladiacim zariadením poháňaným solárnou energiou. Technológia by mala udržať na trávniku aj v hľadisku teplotu pod 27°C.

SITA, AP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM