Zo Slovenska

Katka VYHRALA boj o život: Po pôrode jej zlyhávali orgány, ZACHRÁNILI aj jej dcérku

Novozámocká nemocnica sa pochválila veľkým úspechom. Tím jej lekárov zachránil život žene, ktorej po pôrode zlyhávali orgány.

Ilustračný obrázok k článku Katka VYHRALA boj o život: Po pôrode jej zlyhávali orgány, ZACHRÁNILI aj jej dcérku
6
Galéria
Zdroj: FNsP Nové Zámky

Ako informovala nemocnica v Nových Zámkoch, Katke po návšteve gynekologičky nariadili pre celkovú slabosť hospitalizáciu. Prijali ju v 38. týždni tehotenstva. Hneď v deň, keď nastúpila do nemocnice, jej odtiekla plodová voda a na svet priviedla nádhernú dcérku Nelly.

Boj o život

"Narodilo sa nám dievčatko, avšak na ďalší deň sa stav pacientky ešte skomplikoval. Pridružili sa bolesti brucha a výrazne sa zhoršili laboratórne parametre,“ opisuje dramatické udalosti gynekologička FNsP Nové Zámky Judita Koprdová.

Katka trpela preeklampsiou – zlyhávala jej pečeň, obličky, cievny systém a zrážanie krvi. O pacientku sa okamžite začal starať celý tím odborníkov. Za účelom liečby a podporu vitálnych funkcií ju museli prijať na Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny

„Prečisťovali sme krv od toxických látok, ktoré telo vyprodukovalo,“ priblížil pre stránku nemocnice Štefan Krbila, primár Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny. Katka absolvovala dve operácie, dialýzu a celkovú liečbu. Náročné procedúry napokon po piatich týždňoch zabrali.

Prečítajte si tiež

„Som mimoriadne hrdý na tím ľudí, ktorý okolo pacientky vznikol. Tá spolupráca bola intenzívna a pre mňa osobne veľmi jedinečná, ďaleko nad rámec nejakej pracovnej doby, alebo pracovných povinností,“ neskrýval radosť riaditeľ novozámockej nemocnice Karol Hajnovič.

Ohrozená dcérka

Problémy sa nevyhli ani malej Nelly. Hneď po ťažkom pôrode mala problémy s dýchaním, no ukázala veľkú bojovnosť.

„Stav malej pacientky sa postupne zlepšoval, upravoval, a mohli sme ju po 10 dňoch odovzdať do starostlivosti otca. Pre mňa je to taký malý zázrak,“ opisuje primárka Neonatologickej kliniky novozámockej nemocnice Klaudia Demová.

„Dnes sú Katka a aj malá Nelly zdravé, no stále pod dohľadom lekárov. Takýchto vzácnych prípadov vo svete evidujeme asi štyri, pre našich lekárov je to veľký úspech. Tento prípad bude náš tím lekárov prezentovať po celom svete na medzinárodných kongresoch, najbližšie na budúci rok v Bruseli,“ dodáva Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie lákavé články

Zachránili pacientku, ktorej po pôrode zlyhávali orgány
6
Galéria
Zdroj: FNsP Nové Zámky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM