Rastislav Búgel Technológie

Klávesnice počítačov čaká po 30 rokoch veľká ZMENA: Pribudne na nich NOVÉ tlačidlo

Používatelia počítačov s operačným systémom Windows sa musia pripraviť na zmenu, ktorá sa dotkne klávesníc.

Ilustračný obrázok k článku Klávesnice počítačov čaká po 30 rokoch veľká ZMENA: Pribudne na nich NOVÉ tlačidlo
Zdroj: YouTube.com/Windows , Unsplash.com

Keď sa pozrieme na klávesnice dnešných počítačov, ich základné rozloženie sa podobá ako vajce vajcu. Líšia sa len farbou, prípadne funkčnými klávesmi, ktoré niektorí výrobcovia pridávajú napríklad na ovládanie multimédií a podobne. Ich základ sa však už roky nezmenil.

Posledná veľká zmena nastala pred desaťročiami

V septembri to bude 30 rokov, čo nastala posledná výraznejšia zmena. Práve vtedy totiž Microsoft na svoju ergonomickú klávesnicu Natural Keyboard premiérovo pridal tlačidlo Windows.

Ako informoval portál zive.sk, nová klávesa, ktorá sa neskôr stala súčasťou všetkých klávesníc, dostala zmysel až o niekoľko mesiacov neskôr s príchodom Windows 95. Od tej doby nájdeme toto funkčné tlačidlo naprieč všetkými klávesnicami pre počítače so systémom od Microsoftu.

Neskôr sa ešte firma snažila nahradiť pravé tlačidlo Windows tlačidlom Office, no táto zmena sa už s plošným úspechom u výrobcov hardware nestrela.

Pripravte sa na nové tlačidlo

Najnovšie Microsoft prezradil, že jeho miesto napokon zaujme tlačidlo Copilot. To po stlačení vyvolá rovnomennú asistenčnú službu založenú na umelej inteligencii.

Niektoré spoločnosti majú predstaviť nové notebooky so systémom Windows 11 a s vynovenou klávesnicou už na veľtrhu CES 2024.

Podľa Microsoftu bude nové tlačidlo vyžadovať online účet. V regiónoch, kde nie je Copilot k dispozícii, sa po jeho stlačení otvorí vyhľadávanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM