Politika

Korupcia a amaterizmus: Hlas-SD chce odvolávať Matoviča, Smer zase odchod Mikulca

Smer-SD podal v pondelok návrh na odvolanie Mikulca z funkcie ministra vnútra. Pod návrh sa podpísali aj nezaradení poslanci z Hlasu-SD či poslanci okolo Tomáša Tarabu.

Ilustračný obrázok k článku Korupcia a amaterizmus: Hlas-SD chce odvolávať Matoviča, Smer zase odchod Mikulca
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Mimoparlamentný Hlas-SD pripravuje návrh na odvolanie ministra financií SR Igora Matoviča (OĽANO) z jeho funkcie. Opozičný Smer-SD zase podal v pondelok do podateľne parlamentu návrh na odvolanie Romana Mikulca (OĽANO) z funkcie ministra vnútra.

Absolútna neschopnosť a amaterizmus

„V priebehu týždňa tento návrh spracujeme, získame podpisy. Už len takticky zvážime, ktorý deň tento návrh podáme, uvedomujúc si, že do siedmich dní musí byť táto schôdza zvolaná,“ vyhlásil predseda Hlasu-SD a nezaradený poslanec parlamentu Peter Pellegrini na pondelkovej tlačovej konferencii.

Kritizoval Matoviča, že nepredložil žiadny návrh, ktorý by upokojil situáciu v spoločnosti a uistil občanov, aby mali ako prežiť ťažkú dobu spojenú so zdražovaním cien potravín či energií. Matoviča chce odvolať pre absolútnu neschopnosť a amaterizmus.

„Pevne verím, že získame dostatočný počet podpisov od kolegov z opozície. Zároveň táto schôdza konečne nahradí všetky tie schôdze, o ktoré sa opozícia pokúšala – keď sme chceli hovoriť o zdražovaní, keď sme chceli hovoriť o vysokých cenách energií či keď sme chceli hovoriť o vysokých cenách potravín. Všetky tieto schôdze koalícia zo strachu zavrela,“ povedal Pellegrini.

Podľa neho táto schôdza, na ktorej by chceli odvolávať ministra financií, byť musí. Pellegrini počíta s tým, že každá opozičná strana „vystaví účet“ nielen Matovičovi, ale aj vláde.

Gauner podozrivý z korupcie

Smer-SD podal v pondelok návrh na odvolanie Romana Mikulca z funkcie ministra vnútra. Pod návrh sa okrem poslancov Smeru-SD podpísali aj nezaradení poslanci z mimoparlamentného Hlasu-SD či poslanci okolo Tomáša Tarabu. Oznámil to predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že plynie sedemdňová lehota na zvolanie mimoriadneho zasadnutia parlamentu.

Fico nazval Mikulca gaunerom, ktorý je podozrivý z korupcie a zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. „Je to človek, ktorý ako minister vnútra zlyhal vo všetkých oblastiach,“ vyhlásil šéf Smeru-SD.

Mikulec podľa jeho slov koordinoval činnosť elitných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Prezídia Policajného zboru, ktorí mali konať na politickú objednávku, a to „zničiť opozíciu vrátane Smeru-SD“.

Organizovaná skupina zločincov

„Na NAKA pôsobí organizovaná skupina zločincov v podobe vyšetrovateľov či operatívcov. Zaraďujeme tu aj rad prokurátorov z Úradu špeciálnej prokuratúry,“ skonštatoval Fico. Táto skupina od parlamentných volieb v roku 2020 manipuluje trestné konania a plní politickú úlohu.

„Udavačom hovoria, čo majú povedať, korumpujú a vydierajú ich. Vymýšľajú si dôkazy a spisujú nezmyselné uznesenia o začatí trestného stíhania,“ uviedol líder Smeru-SD s tým, že zničili každého, kto im v tom chce zabrániť. Ako príklad uviedol prípad vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby Diany Santusovej a jej tímu.

Ďalší na rane

Podľa Fica je o činnosti skupiny, do ktorej, ako tvrdí, mal byť zakomponovaný aj policajný prezident, toľko dôkazov, že mala odstúpiť celá vláda. Predseda Smeru-SD skritizoval aj pondelkové slová Mikulca v Rádiu Expres, žeby sa koalícia mohla pokúsiť o odvolanie generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Fico to vníma ako útok na generálneho prokurátora i dôkaz toho, že je po Santusovej a iných „ďalším na rane“.

Mikulec v piatok (11. 2.) pre TASR uviedol, že nikdy nepožadoval od orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) informácie, na ktoré nemal zákonný nárok, a do fungovania OČTK nezasahoval. „Žiadna organizačná zložka nebola cielene usmerňovaná,“ deklaroval minister.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM