ELA Správy Rôzne

KRITICKÚ štvorprúdovku čaká zmena, doprava sa spomalí: Vodičov DONÚTIA dodržiavať rýchlosť

Magistrát hlavného mesta pripravuje zmeny v dopravnom značení na jednej z najvyťaženejších ulíc Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku KRITICKÚ štvorprúdovku čaká zmena, doprava sa spomalí: Vodičov DONÚTIA dodržiavať rýchlosť
Zdroj: TASR/Alexandra Kubalová

Ako informuje RTVS, bratislavský magistrát pripravuje zmeny v dopravnom značení na jednej z najvyťaženejších ulíc hlavného mesta.

Zúženie jazdných pruhov má vodičov prinútiť k tomu, aby spomalili a dodržiavali maximálnu povolenú rýchlosť. Podľa dopravného analytika to zaberie, ale aj spomalí dopravu.

Známa štvorprúdovka na Staromestskej ulici v je dôležitou dopravnou spojnicou. Spája križovatku na Hodžovom námestí s Mostom Slovenského národného povstania. Úsek sa neslávne preslávil nehodou Dušana Dědečka, ktorý v roku 2022 na zastávke Zochova pripravil o život piatich ľudí.

Doprava sa spomalí

„Je to štvorprúdová alebo štvorpruhová komunikácia, dva pruhy v jednom, dva pruhy v druhom smere,“ povedal manažér Zelenej vlny RTVS Ľuboš Kasala.

Dopravný analytik Jozef Drahovský priblížil, že „kolóny sa tam väčšinou tvoria len ráno alebo vtedy, ak dôjde k nejakej nehode.“

Hovorca Magistrátu Bratislavy Peter Bubla povedal, že „na Staromestskej plánujeme úpravu vodorovného dopravného značenia s cieľom aspoň čiastočne riešiť alebo zlepšiť dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti v tomto úseku.“

Inšpirácia zo zahraničia

Magistrát tvrdí, že zúžením pruhov prispejú k tomu, aby vodiči dodržali maximálnu povolenú rýchlosť na 50 km/h. „Bez toho, aby sme nejakým spôsobom zasiahli do dopravy v tomto úseku, teda zachováme kapacitu aj priepustnosť tejto komunikácie,“ povedal Bubla.

Podľa mesta si tento príklad zúženia vozovky zobrali zo zahraničia, kde zúženie jazdných pruhov funguje a ukazuje sa ako efektívne riešenie. Do zmeny vodorovného dopravného značenia na Staromestskej ulici v Bratislave sa mesto chce pustiť, keď bude lepšie počasie.

Foto: archív, TASR

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM