Zo Slovenska

KURIOZITA DŇA: Vitajte v slovenskom perníkovom mestečku

Deti z hriňovských škôl a škôlok, ale aj tamojší seniori, pripravili zaujímavú výstavu. Inšpiráciou bol tzv. Pepperkakebyen, ktorý má tradíciu v nórskom Bergene.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Vitajte v slovenskom perníkovom mestečku
Zdroj: TASR

Návštevníci môžu vidieť výstavu v Hriňovej v miestnom kultúrnom stredisku, tvoria ju zmenšeniny známych mestských symbolov a stavieb vytvorené z medovníka.

Podľa autorky projektu, rodáčky z Hriňovej Vilmy Babicovej, inšpiráciou jej bol tzv. Pepperkakebyen, čiže perníkové mesto, ktoré má tradíciu v nórskom Bergene, kde Babicová dlhé roky žila.

Hriňovské deti a seniori tak na základe výzvy vytvarovali a napiekli napríklad miestne kostoly a kaplnky, známe podpolianske kríže, školy, priehradu či niektoré tamojšie domy a chalupy.

Keďže sladké exponáty majú obmedzený čas trvania, organizátori chcú o niekoľko dní časť medovníkového mesta vydražiť a peniaze dať na charitu.

A práve Nóri sa môžu pochváliť čerstvým perníkovým rekordom. Na fotografii je nórska premiérka Erna Solbergová, aj s údajne najdlhším perníkovým vlakom na svete, ktorý vyrobili školáci v nórskom Holmestrande 17. decembra. Vlak meria 370 metrov a 75 centimetrov.

Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM