Mário Hudák Regióny

Mamičky: Najlepšia v kraji je pôrodnica v Bardejove

Odborníci a matky hodnotili pôrodnice na Slovensku a v krajoch. V Prešovskom kraji sa najlepšie rodí v Prešove a Bardejove.

Ilustračný obrázok k článku Mamičky: Najlepšia v kraji je pôrodnica v Bardejove
Zdroj: pixabay

BRATISLAVA/BAR­DEJOV. Prvé miesto celkového hodnotenia najlepších slovenských pôrodníc za minulý rok patrí Fakultnej nemocnici Trenčín, na druhej priečke je Univerzitná nemocnica v Martine a tretie miesto obsadili dve bratislavské univerzitné nemocnice – v Ružinove a na Antolskej.

V projekte Sprievodca pôrodnicami hodnotí Stredoeurópsky inštitút pre zdravotnú politiku (Health Policy Institute – HPI) v spolupráci s portálom www.rodinka.sk už šiesty rok najlepšie pôrodnice na Slovensku. Cieľom projektu je poskytnúť mamičkám komplexné informácie o slovenských pôrodniciach, pozitívne motivovať a oceniť tých, ktorí sa snažia svoje služby vylepšovať a prispôsobovať ich potrebám žien a ich detí.

V roku 2016 na Slovensku bolo na Slovensku k dispozícii 53 pôrodníc, v ktorých sa narodilo viac ako 57-tisíc detí. Je to priemerne 1089 pôrodov na jednu pôrodnicu. Počet pôrodov sa pohyboval od 316 v pôrodnici Snine až po 3025 pôrodov vpôrodnici v Bratislave na Antolskej.

Experti hodnotili

Odborné parametre expertného hodnotenia Sprievodcu pôrodnicami boli vypracované v spolupráci so Slovenskou gynekologicko-pôrodníckou spoločnosťou. Hodnotili sa perinatálne (popôrodné) ukazovatele, materská morbidita (chorobnosť), personálne a materiálno-technické vybavenie pôrodníc a ostatné ukazovatele.

V rámci týchto parametrov sa hodnotila napríklad aj frekvencia cisárksych rezov, počet pôrodov, tzv. „bonding“ (priputávanie sa, vytvorenie včasnej väzby medzi novorodencom a matkou tesne po pôrode) alebo „rooming“ (čím najskoršie umiestnenie novorodenca na jednu izbu s matkou).

Podľa vybavenosti a schopnosti poskytnúť potrebnú pomoc novorodencom máme na Slovensku nemocnice so štyrmi úrovňami neonatologickej starostlivosti (I, II, III, III+).

Najviac detí sa minulý rok narodilo v bratislavskej nemocnici na Antolskej. / Zdroj: Bardejovský Reportér

Menej „cisárákov“

Experti v každej úrovni vyhodnotili jednu najlepšiu pôrodnicu – Sanatórium Koch, Bratislava (I), Liptovskú nemocnicu s poliklinikou Liptovský Mikuláš (II.), Fakultnú nemocnicu Trenčín (III.) a Univerzitnú nemocnicu Martin (III+).

Úspechom odbornej analýzy popôrodnej starostlivosti v slovenských pôrodniciach je mierny pokles percenta cisárskych rezov na Slovensku v roku 2016. Percento cisárskych rezov sa dostalo pod hladinu 30 percent. Najnižší počet cisárskych rezov bol minulý rok v pôrodnici v Trenčíne (14,1 %), v Partizánskom (15,4%) a v Kežmarku (15,5 %).

„Zastavil sa tým negatívny trend, keď podiel cisárskych rezov stúpal. Najvyššiu hodnotu – 30,8% – sme zaznamenali v roku 2013,“ hovorí doktorka Silvia Hnilicová, senior analytička HPI, ktorá zastrešuje odbornú stránku projektu.

Hlasovanie mamičiek

V internetovom hlasovaní odpovedali ženy matky na 14 otázok. Okrem iného aj ako boli spokojné so súkromím a dodržiavaním intimity počas pôrodu, či im nemocnica umožnila prítomnosť sprevádzajúcej osoby, ako personál načúval a reagoval na individuálne potreby rodičky alebo či mamičke bolo umožnené priloženie bábätka ešte na pôrodnej sále. Rozhodovali tak o spokojnosti so službami, personálom či vybavenosťou pôrodných sál.

Na portáli www.sprievodca-porodnicami.sk hodnotilo slovenské pôrodnice za posledný rok viac ako 3-tisíc mamičiek. Od začiatku projektu pred šiestimi rokmi nazbierala táto webová aplikácia viac ako 22-tisíc hlasovaní.

NsP Sv. Jakuba v Bardejove. Mamičky ako najlepšiu v Prešovskom kraji vyhodnotili jej pôrodnicu. / Zdroj: Bardejovský Reportér

Spokojnosť klesá

Za najlepšiu pôrodnicu označili matky, rovnako ako experti, Sanatórium Koch v Bratislave. Druhé miesto pridelili Univerzitnej nemocnici v Martinr a tretie zdravotníckemu zariadeniu Forlife v Komárne.

„Najväčší počet bodov získali od mamičiek pôrodnice za odbornosť zdravotníckeho personálu, vybavenie pôrodných sál či starostlivosť o bábätko. Najmenší, naopak, za podporu skorého kontaktu medzi matkou a dieťaťom, kvalitu predpôrodnej prípravy či podporu dojčenia,“ povedala Silvia Hnilicová z HPI. Spokojnosť matiek sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížila. Hnilicová to vysvetľuje vyššími nárokmi na poskytované služby.

Prešovský kraj: J.A. Reiman a Sv. Jakub

Projekt vyhodnotil aj najlepšie pôrodnice v jednotlivých krajoch. V Prešovskom kraji vedie celkové hodnotenie Nemocnica J.A. Reimana v Prešove.

TOP trojku hodnotenia mamičiek v Prešovskom kraji vyhrala Nemocnica s poliklinikou Sv. Jakuba v Bardejove, tesne za ňou je Vranovská nemocnica, na treťom mieste je Nemocnica Poprad.

Sprievodca pôrodnicami je internetová aplikácia, v ktorej má každé gynekologicko-pôrodnícke a novorodenecké oddelenie vypracovaný profil na základe nimi poskytnutých údajov. Projekt sa realizuje od roku 2011. Vznikol na základe spolupráce HPI a internetového portálu www.rodinka.sk. Partnerom hodnotenia mamičiek pre rok 2017 je spoločnosť HERO.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM