Správy

Máte exekúciu a neviete o nej? Od júla budú všetky zverejnené v centrálnom registri

Verejnosť bude mať k dispozícii konkrétne informácie o aktuálnych exekučných konaniach. Slovenská komora exekútorov (SKE) sprístupní od 1. júla centrálny register exekúcií. Dosiaľ doň mohli vstupovať iba štátne orgány.

Ilustračný obrázok k článku Máte exekúciu a neviete o nej? Od júla budú všetky zverejnené v centrálnom registri
Zdroj: TASR

Občania sa tak budú môcť napríklad dozvedieť, či je voči nim vedená exekúcia, a to po zaregistrovaní a zaplatení administratívneho poplatku, vysvetlila hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

Bežný užívateľ s počtom vstupov menším ako 500 zaplatí za lustráciu dve eurá. Výpis z registra bude verejnou listinou. V papierovej forme ju bude vydávať SKE. Poplatok za takého potvrdenie bude 2,50 eura.

V databáze nájdu ľudia údaje o súde, ktorý dal poverenie na vykonanie exekúcie, meno príslušného exekútora, príslušné dátumy k exekúcii i označenie vymáhaného nároku.

Reálny prehľad

Register, naopak, neobsahuje údaje o exekúciách vedených daňovými úradmi, justičnou pokladnicou, orgánoch štátnej správy a samosprávy, rozhodnutia ukončených súdnych sporov či nedoplatkov na poistení, ktoré nie sú podané u žiadneho súdneho exekútora.

Prezident SKE Miroslav Paller uviedol, že centrálny register exekúcií bol ich dlhodobou prioritou. Okrem informačného benefitu očakáva aj zvýšenie prehľadnosti o exekučných konaniach s tým, že sa vytvorí reálnejší obraz o stave exekúcií na Slovensku.

„Nevedomosť o vlastnej exekúcii uvádzajú občania ako jeden z najčastejších dôvodov, prečo neurobili kroky na čo najrýchlejšie uzavretie svojho prípadu a nespolupracovali s príslušným exekútorom,“ doplnil Paller.

Od sprístupnenia registra verejnosti komora očakáva aj skvalitnenie podnikateľského prostredia. Podnikatelia budú môcť preveriť svojho potenciálneho obchodného partnera a vyhnúť sa nepríjemnému prekvapeniu v budúcnosti.

Riziká pri pôžičkách

Nový nástroj dostanú do rúk aj finančné inštitúcie. Tie budú môcť lepšie vyhodnotiť potenciálne riziká pôžičky u ľudí, ktorí si úver nemôžu dovoliť a po páde do dlhovej špirály by mohli skončiť až v exekúcii.

Vznik registra umožnili zmeny v zákone o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní schválené v parlamente v roku 2014. Od 1. januára 2015 sú súdni exekútori povinní zapísať do registra každú novú exekúciu, prípadne aktualizovať údaje už prebiehajúcej a neukončenej exekúcie.

Zároveň musia do 14 dní vymazať z registra všetky údaje prípadov, ktoré boli právoplatne ukončené. Postupne dopĺňajú celú databázu neskončených prípadov až do času vzniku exekútorských úradov pred dvadsiatimi rokmi. V čase sprístupnenia registra verejnosti bude už databáza kompletná.

Čítajte aj: Otvorená justícia za zatvorenými dverami. Tváre tých, ktorí nás súdia, by sme mali poznať

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM