Laco Ontko Regióny

Miková – dedinka, v ktorej má korene Andy Warhol

Nevážime si slávnych ľudí, ktorí sú spojení so Slovenskom.

Ilustračný obrázok k článku Miková – dedinka, v ktorej má korene Andy Warhol
Zdroj: Bardejovský Reportér

Aj obce majú svoje dejiny. Mnohokrát nimi prechádzame a ani netušíme, akí významní ľudia v nich žili, či pôsobili. A pritom sú to niekedy osobnosti známe a rešpektované i v svetovom meradle. Jedným z takých miest je aj nenápadná dedinka na severovýchode Slovenska Miková, rodisko rodičov významného predstaviteľa pop artu Andyho Warhola.

História Samotné dejiny obce siahajú až do roku 1390. Zaujímavým faktom je, že sa tu v rokoch 1913 až 1950 ťažila ropa. Zo 17 vrtov sa vyťažilo viac ako 226 000 ton ropy, ktorá počas 2. svetovej vojny išla výhradne do Nemecka. Okrem toho má história štandardné črty malej, chudobnej rusínskej dedinky, kde bol život ťažký a podmienky náročné. Počas vojen tu zažili rabovanie a násilie prechádzajúcich vojsk, hlavne nemeckých v čase 2. svetovej vojny.

Andy Warhol Najvýraznejším faktom, ktorý zviditeľnil obec je to, že z nej pochádzala a aj tu žila mama slávneho umelca i s Andyho otcom Andrejom. No tak ako mnohí ich rodáci, museli aj oni pred nehostinnými podmienkami a biedou utiecť v rokoch 1914 a 1921 do Ameriky, ktorá sa stala ich druhým domovom. No priniesli si so sebou svoju kultúru a vieru. Tie boli hlavne pre Júliu veľmi dôležité a vštepovala ich aj synovi Andrijkovi (ako Andyho mama volala). Tiež mu odovzdala lásku k výtvarnému umeniu, keďže sama bola umelecky činná.

Warhol a súčasnosť Dnes v obci nie je po Warholovi v obci žiadna konkrétna relevantná zmienka týkajúca sa miesta, kde jeho predkovia žili. Rodný dom rodičov bol zbúraný ešte počas totality. Jediným nemým svedkom histórie je polorozpadnutá studňa, ktorá k domu kedysi patrila. Obec ešte každoročne v júli organizuje na počesť umelca Mikovský festival rusínskej kultúry. Tento rok to bol už 27. ročník. Warhola pripomína aj ceduľa pri vstupe do obce. Reflexiou vzácneho rodáka je hlavne Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v blízkych Medzilaborciach. Keďže je situované v chudobnej lokalite, nenájdete tam pompéznosť, aká by sa k tak zvučnému menu žiadala, i vzhľadom na Warholov bohémsky život. V expozícii je umiestnených Andyho vyše 200 obrazov, medzi nimi i slávne diela ako portréty Marilyn Monroe, či Micka Jaggera. Ďalej tu môžete vidieť stálu expozíciu Street-art vs. Pop-art, v ktorej sa nachádza približne 100 diel svetových street-artistov. Tiež vzácne dokumenty, artefakty o pôvode Andyho Warhola a jeho osobné veci . V neposlednom rade tu nájdete i slávne plechovky Campbellovej polievky a to aj v nadživotnej veľkosti. Zbierka je bezpochyby svetovým unikátom, ktorý sa oplatí vidieť na vlastné oči.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Zdroj: Bardejovský Reportér
Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM