Regióny

Milan Majerský súcití s bezdomovcami

Ľudia bez domova budú mať v Prešovskom samosprávnom kraji zmiernené podmienky pri prijatí do sociálnych zariadení.

Ilustračný obrázok k článku Milan Majerský súcití s bezdomovcami
Zdroj: TASR

Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský požiadal sociálne zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK o zhovievavosť týkajúcu sa zmiernenia podmienok pri prijímaní ľudí bez domova. Týmto chce, vzhľadom na vysoké mrazy a nepriaznivé podmienky, prispiesť k eliminovaniu hrozby ďalších ohrození na ich životoch a zdraví.

Útulok môže využívať fyzická osoba, ktorá nemá zabezpečené nevyhnutné podmienky na uspokojovanie základných životných potrieb (základná osobná hygiena, príprava stravy, pranie, žehlenie, údržba bielizne a šatstva), a ktorá nemá zabezpečené ubytovanie alebo nemôže doterajšie ubytovanie užívať.

Prešovský samosprávny kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 5 útulkov. V rámci kraja je registrovaných celkom 15 takýchto zariadení. Celková kapacita v kraji (verejní a neverejní poskytovatelia) predstavuje 350 miest.

Hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová informuje o 31 prípadoch podchladenia, ktoré si vyžiadali zásah záchrannej zdravotnej služby a prevoz pacientov do nemocníc.

„K poslednému prípadu došlo v noci, keď zomrel 61-ročný muž,“ povedala Krčová. Išlo už o tretie úmrtie v Prešovskom kraji.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM