Regióny Zo Slovenska

Na Dunaji neďaleko Bratislavy vyrastie ranč aj s vlastnou biofarmou

Na Žitnom ostrove, približne 40 kilometrov od Bratislavy, má vzniknúť ranč so stajňami, biofarmou, reštauráciou i ubytovacími zariadeniami.

Ilustračný obrázok k článku Na Dunaji neďaleko Bratislavy vyrastie ranč aj s vlastnou biofarmou
3
Galéria
Zdroj: Tomasson/EIA

V obci na Dunaji – Horný Bar, chce investorská spoločnosť Tomasson vybudovať školiace centrum s ubytovaním, jazdiareň s reštauráciou, stajne pre kone, kruhové jazdiarne, kompostovú jamu a vodné plochy.

Biofarma aj apartmány

Investor plánuje výstavbu navrhovaných objektov „ako začiatok vytvorenia uceleného hospodárstva, ktorého primárnym cieľom je ustajnenie koní, ich celoročné jazdenie a drezúra, s pridanými funkciami jazdeckej školy, klubu a ubytovacieho zariadenia“. Píše sa v zámere projektu.

V areáli Ranča – Horný Bar má vzniknúť aj biofarma, ktorá bude slúžiť na pestovanie technických plodín potrebných na chov koní, pestovanie zeleniny pre vlastnú potrebu či malopredaj v biokultúrach. Pre víkendový pobyt rodín s deťmi a iných návštevníkov ranča bude k dispozícii ubytovanie v apartmánoch.

Usporiadanie celého areálu vychádza primárne z potreby regulovať prípadné pachy či už zo samotných stajní, alebo jednotlivých hnojísk. „Na základe prevládajúceho prúdenia vetrov sú takéto prevádzky umiestnené vždy na juhovýchode, v čo najvzdialenejšej časti od obce aj od ubytovania v rámci areálu,“ uvádza investor.

Investor predpokladá celkové náklady vo výške štyri milióny eur. Presné termíny výstavby v zámere neuvádza.

Ranč - Horný Bar
3
Galéria
Zdroj: Tomasson/EIA
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM