Rôzne

Na ostrove Lesbos sa našiel manuál pre utečencov: Čo sa v ňom píše o Humennom?

Utečenecká kríza, aktuálne najhorúcejšia téma v Európe. Mnohí Humenčania ju prežívajú o to viac, že sa v našom meste nachádza záchytný tábor. A práve v tejto súvislosti má byť naše mesto spomenuté aj v materiáli, ktorý sa našiel na gréckom ostrove Lesbos a má byť akýmsi manuálom pre utečencov.

Ilustračný obrázok k článku Na ostrove Lesbos sa našiel manuál pre utečencov: Čo sa v ňom píše o Humennom?
Zdroj: TASR

Ako uvádza portál tn.nova.cz, na gréckom ostrove Lesbos sa objavil manuál pre utečencov, ako si poradiť na starom kontinente. Pri Slovensku v ňom majú byť uvedené kontakty na organizácie, ktoré môžu byť pre utečencov užitočné, ale tiež napríklad info, že Slovensko nie je medzi utečencami veľmi populárne.

Podľa tohto manuálu, tí, ktorí sa na Slovensko dostanú a požiadajú o azyl, nie sú zadržaní, ale sú umiestnení do centra pre utečencov v Humennom. Úspešní žiadatelia o azyl sú umiestnení do integračného centra v Trenčíne, opisuje portál tn.nova.cz, čo sa dá dočítať v manuáli.

Záchytný tábor je v Humennom už takmer 10 rokov

Záchytný tábor Humenné poskytuje pre žiadateľov o azyl a osoby so štatútom utečenca dočasnú strechu nad hlavou. Zariadenie s kapacitou 524 osôb spravuje Migračný úrad Ministerstva vnútra SR (MV SR).

Žiadatelia o azyl sa zdržiavajú v tábore približne 21 až 30 dní. „Je to nevyhnutne potrebný čas na vykonanie vstupnej lekárskej prehliadky na zistenie prípadných cudzokrajných ochorení z dôvodu ochrany obyvateľov nášho štátu. Po ukončenej prehliadke a prvom pohovore so žiadateľom o azyl sú presúvaní do pobytových táborov migračného úradu, kde sa zdržiavajú až do času právoplatného ukončenia konania o udelení azylu,“ infor­movala Michaela Paulenová z MV SR.

Cudzinci so štatútom utečenca sú v Humennom umiestňovaní na dlhší čas ako žiadatelia o azyl. Ide o takzvaných presídlencov – osoby pod ochranou Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Po niekoľkých mesiacoch strávených na Slovensku sú presúvaní do tretích krajín, napríklad do USA či Kanady.

Mestská polícia ani nemocnica problémy nehlásia

Cudzinci chodia na prechádzky a zúčastňujú sa aj kultúrnych či športových podujatí. „Mestská polícia neeviduje žiadny incident ani problémy súvisiace s pohybom cudzincov v našom meste, ktorí sú v danom čase evidovaní v Záchytnom tábore v Humennom," uviedla Jana Bardzaková z tlačového oddelenia miestnej radnice.

So Záchytným táborom Humenné spolupracuje dlhodobo aj humenská Nemocnica Svet zdravia (SZ). Pacientov s diagnózami, ktoré presahujú odborné zameranie nemocnice, prevážajú do špecializovaných zariadení v Košiciach alebo v Michalovciach. „S cieľom zabezpečiť kvalitnú a bezpečnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých pacientov prechádza personál humenskej nemocnice odbornými školeniami pre kontakt s migrantmi alebo na protiepidemio­logické opatrenia. Momentálne neevidujeme zvýšený počet pacientov z cudzích krajín,“ informoval hovorca siete nemocníc SV Tomáš Kráľ.

Prečítajte si viac:

Záchytný tábor je v Humennom už takmer 10 rokov: Strážcovia poriadku neevidujú žiadny incident

Foto: ilustračné

Zdroj: tn.nova.cz, TASR, Dnes24

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM