Rôzne

Na severe vyhlásili KALAMITU. Silná poľadovica, zastavili vlaky a cesty sú takmer nezjazdné

Na severe Slovenska sa s pribúdajúcimi hodinami zhoršuje situácia.

Ilustračný obrázok k článku Na severe vyhlásili KALAMITU. Silná poľadovica, zastavili vlaky a cesty sú takmer nezjazdné
10
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Silná poľadovica pod Tatrami komplikuje dopravu počas celej soboty. Vodiči na sociálnych sieťach informovali o problémoch najmä na Ceste slobody vo Vysokých Tatrách. Najhoršia situácia je v oblasti Vysokých Tatier a vo väčšine Prešovského kraja, informuje iMeteo.sk.

Neprejazdná bola však napríklad podľa obce Liptovská Teplička cesta do Vikartoviec v okrese Poprad. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) informoval, že cesty sú miestami takmer neprejazdné a pod váhou zmrznutého snehu a ľadu padajú už aj väčšie konáre. Problémy sú podľa hasičov už aj na Tatranskej elektrickej železnici (TEŽ).

Poľadovica

„Najmä v tatranskej oblasti v dolinách a kotlinách stále padá mrznúci dážď pri nízkej teplote –5 až –2 °C, prechodne je aj výdatnejší. Miestami už napršalo aj viac ako päť milimetrov. Tvorí sa tak hrubšia vrstva ľadu, ktorá spôsobuje množstvo komplikácií,“ uvádza SHMÚ. Meteorológovia v tejto súvislosti vyzývajú obyvateľov regiónu, aby ak nutne nemusia, radšej nikam nevychádzali.

„Ešte niekoľko najbližších hodín sa situácia výraznejšie nezlepší. V juhozápadnom prúdení cez oblasť stále postupujú jednotlivé pásma zrážok,“ dodáva SHMÚ. Výstraha 2. stupňa pred poľadovicou platí pre okresy Poprad, Spišská Nová Ves, Levoča, Kežmarok a Stará Ľubovňa až do 18. hodiny.

Pre zlé poveternostné podmienky mali počas dňa viacero výjazdov aj hasiči. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove pre TASR potvrdil, že najhoršia situácia je vo Vysokých Tatrách a tiež v okrese Kežmarok.

„Výjazdy boli k uviaznutým ľuďom, mali sme aj dopravné nehody, všetko riešime priebežne. Situácia je primeraná počasiu, meškajú už aj autobusy, podľa našich informácií je električkové spojenie medzi Starým Smokovcom a Štrbským Plesom momentálne pozastavené,“ priblížil operačný dôstojník a apeloval na ľudí, aby sa zhoršenej situácii v zjazdnosti ciest prispôsobili, respektíve vôbec nejazdili.

Problémy na tratiach

Poľadovica komplikuje dopravu aj na železničnej trati, medzi Kráľovou Lehotou a stanicou Poprad-Tatry uviazol vlak RJ 1003 a v tejto časti je tak prevádzka prerušená. Informovala o tom na sociálnej sieti komunita „Obmedzenia prevádzky na tratiach ŽSR“ s tým, že problémy spôsobuje námraza na trakčnom vedení. Predpokladané meškanie spojov v tomto úseku je hodina až 150 minút.

Poprad Tatry poľadovica
10
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová
Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM