Regióny

Na strednom Slovensku je bez elektrickej energie 18-tisíc odberných miest

Energetická kalamita na strednom Slovensku sa v uplynulých hodinách pre výdatné sneženie zhoršila, bez elektrickej energie je momentálne približne 18-tisíc odberných miest.

Ilustračný obrázok k článku Na strednom Slovensku je bez elektrickej energie 18-tisíc odberných miest
Zdroj: Stredoslovenská distribučná

Najhoršia situácia je naďalej v okresoch Banská Bystrica a Brezno, poruchy sa však počas noci vyskytli aj v ďalších regiónoch. Pre TASR to uviedol hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

„Mimo prevádzky máme 415 trafostaníc, riešime 44 porúch na úrovni vysokého napätia a približne 40 porúch na úrovni nízkeho napätia,“ priblížil Gejdoš. V okresoch Banská Bystrica a Brezno je bez prúdu približne 10-tisíc odberných miest, poruchy však v uplynulých hodinách pribudli aj na hornom Považí, Orave, Turci a v Žiarskej kotline.

Energetickú kalamitu na strednom Slovensku výrazne zhoršilo výdatné sneženie počas sobotňajšieho (23. 12.) večera a noci. „Poruchy sa budú musieť ešte dohľadávať, vznikajú na odľahlejších miestach v lesoch a v horách a ich odstraňovanie je o to náročnejšie,“ skonštatoval Gejdoš s tým, že ďalšie problémy zrejme spôsobí avizované oteplenie.

V rozmočenom teréne bude prístup techniky náročnejší, odstraňovanie porúch môže preto podľa elektrikárov trvať aj niekoľko dní.

Pracovníci SSD tak budú v teréne aj počas vianočných sviatkov. Prioritu majú poruchy na vysokom napätí, ak je to možné, elektrikári vykonávajú manipulácie a prepínajú vedenia.

„Ak je porucha na vedení, ktoré sa nedá zokruhovať, odberatelia musia čakať, kým sa porucha neodstráni, a takýchto miest máme momentálne veľmi veľa. Pracovníci sú už úplne vyčerpaní, vystriedať ich nemá kto, povolali sme všetkých, ktorých sme mohli,“ dodal Gejdoš s tým, že obyvateľov žiadajú o trpezlivosť a pochopenie.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM