redakcia Bardejovský Reportér Regióny Regióny

Občianske združenie nevyAUTuj AUTistu

Jedineční, inteligentní, výnimoční. Aj takí sú ľudia s autizmom. Každý z nich si zaslúži lásku, podporu a budúcnosť.

Ilustračný obrázok k článku Občianske združenie nevyAUTuj AUTistu
Zdroj: OZ nevyAUTuj AUTistu

BARDEJOV. Občianske združenie nevyAUTuj AUTistu založili mamičky z Bardejova a okolia, ktoré majú detičky s autizmom a Aspergerovým syndrómom. Združenie založili s cieľom spojiť rodiny s takýmito detičkami v našom okolí, aby si navzájom pomáhali a podporovali sa. Cieľom združenia je organizovanie spoločných aktivít, osveta o autizme a iných poruchách autistického spektra, prípadne finančná pomoc rodinám s deťmi s autizmom prostredníctvom zbierok.

Autizmus je porucha vývinu, ktorá sa prejavuje u detí od detstva, väčšinou sa prejaví do veku piatich rokov. Je to stav, ktorý je charakterizovaný špecifickými príznakmi v oblastiach sociálnych vzťahov, hry, záujmov a predstavivosti. Porucha má mnoho podôb a stupňov a miery narušenia jednotlivých oblastí sú rôzne. Od uzavretia jedinca v jeho vlastnom svete s neschopnosťou komunikovať, vnímať a chápať pre zdravých ľudí bežné vnemy, až po priehľadnuteľné zvláštnosti v správaní dieťaťa s veľmi dobrou úrovňou komunikácie a inteligencie.

Zdroj: OZ nevyAUTuj AUTistu

Jedinci s týmto postihnutím boli na Slovensku dlho označovaní za nevzdelávateľných. Už pár rokov triedy pre deti s autizmom dokazujú vo vyspelom zahraničí mnoho desaťročí známy fakt o perspektíve a zmysle ich vzdelávania. Ľudia s autizmom potrebujú špeciálny typ starostlivosti a vzdelávania, vďaka ktorej sú schopní pochopiť a prispôsobiť sa do určitej miery okolitému svetu, s možnosťou plnohodnotnejšieho života.

Pojmom Aspergerov syndróm sa označuje rovnaký typ kvalitatívnych porúch sociálnej interakcie, typických pre autizmus, spolu s obmedzeným, stereotypným, opakujúcim sa repertoárom záujmov a činností. Primárne sa líši od autizmu tým, že nie sú sprevádzané celkovým oneskorením vývinu reči ani kognitívneho vývinu. Väčšina jedincov má normálnu všeobecnú inteligenciu, ale obvykle je značne nemotorná.

Občianske Združenie nevyAUTuj AUTistu sa toho roku po prvýkrát zapojilo do celoslovenského projektu svetového dňa povedomia o autizme v rámci ktorého sa Slovenské mestá rozsvietili namodro. Na základe dohody s primátorom mesta bola 2. apríla aj radnica v Bardejove nasvietená. Zakladateľky občianského združenia Michaela a Lenka chcú vytvárať priestor pre rodiny s autistickými deťmi na stretávanie sa, ktorého súčasťou budú aj tvorivé dielne.

Zdroj: OZ nevyAUTuj AUTistu
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM