Svet

Obetí pribúda. Teroristický útok v Bagdade necháva Iračanov vo veľkom strachu

Nedeľňajší samovražedný útok v irackom Bagdade si vyžiadal už 250 obetí. Vláda ázijskej krajiny hlási, že ide o najvyššie straty na životoch od americkej invázie z roku 2003.

Bombový útok sa udial v oblasti Karrada, nič netušiacich obyvateľov hlavného mesta zastihol počas nákupov v populárnom komplexe Hadi Center na konci veľkého moslimského sviatku Ramadán. Za útokmi by mala stáť spomínaná teroristická organizácia Islamský štát.

Podľa informácií zahraničnej tlače boli zranené desiatky ľudí, nemocnice v Bagdade sú preplnené, lekárom sa však pomerne rýchlo podarilo ošetriť ľahko zranených, ktorých následne aj prepustili do domácej liečby. Ťažko zranených pacientov sa na požiadanie ministerstva zdravotníctva snažia previezť do zahraničia.

Predpokladá sa, že tento útok Islamského štátu je odvetou za akciu irackých vládnych jednotiek v meste Fallúdža, ktoré patrí medzi strategické miesta v krajine. Po explóziách miesto, kde stojí nákupné centrum Hadi, zachvátili plamene.

PREČÍTAJTE SI: Bombový poplach vystrašil Švajčiarov. Úrady nechcú poskytnúť informácie

Žiadne pravidlá

Odborníci na otázku situácie na Blízkom východe vravia, že počas totalitného režimu Saddáma Husajna, ktorý je čiernou škvrnou v irackej histórii, tu aspoň boli aké také pravidlá. Islamský štát si ale v poslednej dobe robí čo chce. Podľa BBC sa zdalo, že po víťazstve vládnych jednotiek vo Fallúdžii príde na rad pokojná mierová situácia, ale tento počin IS ukazuje realitu v úplne opačných kontúrach.

Vystrašení a frustrovaní občania Iraku dávajú veľkú tragédiu za vinu vláde. Tá sa podľa nich nedostatočne vysporiadala s pôsobením teroristov v krajine, prevláda názor, že sa armáda po úspechu vo Fallúdžii uspokojila a situáciu podcenila. Premiér Hajdar Abad sa musel postaviť pred nahnevaný dav a vysvetľovať, aké budú ďalšie postupy, respektíve, prečo sa príslušným orgánom nepodarilo veľkému nešťastiu zabrániť.

Medzitým minister vnútra Mohammed Ghabban ponúkol rezignáciu, tá ale zatiaľ nebodla prijatá. Vláda okamžite po incidente zvýšila v Bagdade počet bezpečnostných zložiek, navyše vydala nariadenie, že skupina odsúdencov za teroristické činy bude v dohľadnej dobe popravená.

Teroristické útoky v Iraku od roku 2003:

3. júla 2016 – Bombový atak Islamského štátu si vyžiadal 250 obetí August 2014 – IS zabil na severozápade Bagdadu v provincii Nineveh stovky mužov a chlapcov 12. júna 2014 – Približne 1700 naverbovaných vojakov zavraždili členovia Islamského štátu na bývalej americkej základni Camp Speicher. 19. augusta 2009 – Dve autá naložené výbušninami explodovali v Bagdade a o život prišlo najmenej 155 ľudí. 14. augusta 2007 – Samovražedná atentát namierený na komunitu Yazidi na severe Iraqu pripravil o život viac než 500 civilistov. 23. novembra 2006 – Viac než 200 ľudí zomrelo pri výbuchu šiestich áut v meste Sadr, ktoré susedí s Bagdadom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM