Lucia Lauková Magazín

Obľúbená vianočná rozprávka Slovákov oslavuje 50 rokov: Viete, kde sa nakrúcala Popelka?

Legendárna rozprávka Tri oriešky pre Popolušku je vianočnou klasikou nielen Čechov a Slovákov. Verili by ste, že premiéru mala pred 50 rokmi?

Ilustračný obrázok k článku Obľúbená vianočná rozprávka Slovákov oslavuje 50 rokov: Viete, kde sa nakrúcala Popelka?
13
Galéria

Obľúbený film Tri oriešky pre Popolušku je súčasťou vianočného programu nielen v domácnostiach na Slovensku a v Česku, ale aj v Nemecku, Španielsku či Nórsku.

Od premiéry kultovej rozprávky, ktorá sa konala v pražskom kine Sevastopol, uplynulo tento rok v novembri presne 50 rokov. Že sa z filmu stane jedna z nahranejších a najobľúbenejších vianočných rozprávok, ešte vtedy nikto netušil.

„Popelku“ nakrútil v roku 1973 v česko-nemeckej koprodukci Filmového štúdia Barrandov Václav Vorlíček. Zaujímavosťou je, že pôvodne sa dej mal odohrávať v lete. Nakoniec sa však režisér rozhodol rozprávku nakrútiť cez zimu.

Legendárne scény aj herci

Rozprávka priniesla množstvo ikonických scén, postáv a replík, ktoré dnes už mnohí poznajú naspamäť. Hlavné postavy si zahrala vtedy mladučká Libuše Šafránková a šarmantný Pavel Trávníček.

Kultová je aj postava Droběny, ktorú si zahrala Helana Růžičková. Scéna, kde vykrútila princa na tanečnom parkete počas bálu bola vraj improvizovaná. Samostatné miesto patrí aj hudbe, ktorú zložil Karel Svoboda.

Kde stratila črievičku?

Nezabudnuteľná je ikonická scéna, kde Popoluška beží po schodoch a stratí črievičku, podľa ktorej ju neskôr vypátra jej princ. Táto scéna sa odohrávala na schodoch nemeckého zámku Moritzburg, kde sa nakrúcal ples kráľovskej rodiny.

Tento rozprávkový moment dokonca pripomína pamätná kovová črievička, ktorá je umiestnená na schodoch zámku. Do konca februára 2024 na zámku Moritzburg prebieha aj výstava venovaná rozprávke a herečke Libuši Šafránkovej.

Viacero kľúčových scén sa odohrávalo aj na hrade Švihov v Česku. Ten sa počas nakrúcania premenil na statok, na ktorom Popoluška v rozprávke žila s macochou a nevlastnou sestrou Dorou.

Scény zo zasnežených plání, po ktorých sa Popelka s princom preháňajú na koňoch, vznikli na Šumave. Na nakrúcanie si v rozhovore pre plzensky.denik.cz zaspomínal aj herec Pavel Trávníček. „Tam boli hromady snehu. Vidím chlapcov od techniky, ako ťahali po kolená v snehu do lesa lampy s osvetlením a filmovú techniku,“ zaspomínal si Trávníček.

Rozprávku pripomínajú tento rok aj vianočné trhy v Prahe. Vianočný stromček na Staromestskom námestí tu každý večer rozsvecujú za zvuku hudby z filmu Tri oriešky pre Popolušku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Miesta, kde sa nakrúcala legendárna Popelka
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM