Viktória Botošová Kultúra

Obrazy premakané do detailov, lepšie ako fotka: Túto výstavu v Zámkoch rozhodne nepremeškajte!

Ľudia majú v súčasnosti rôzny vzťah k modernému umeniu. Ak vám aj nič nehovorí abstrakcia na plátne, nevadí. Táto výstava v známej novozámockej galérii, priláka určite mnohých!

Ilustračný obrázok k článku Obrazy premakané do detailov, lepšie ako fotka: Túto výstavu v Zámkoch rozhodne nepremeškajte!
Zdroj: Dnes24.sk

O pripravovanej výstave informovala Tímea Hrebíčková z Galérie umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch.

Ťažisková osobnosť slovenskej hyperrealistickej maľby, Veronika Rónaiová (1951), v uplynulom desaťročí uvažuje o výstavách ako o vizuálnych archívoch, prostredníctvom ktorých zverejňuje svoju tvorbu. Reaguje na výstavné priestory, vstupuje do ich genia loci obrazovými inštaláciami a kresbovými komentármi. Zohráva určujúcu rolu v predstavení svojej tvorby a formovaní vlastného obrazu.

Maliarka otvorená novým podnetom

Prvé retrospektívy (2002 – 2003), spustili proces reinterpretácie vlastných diel. Sprevádzali ich úvahy o pozícii obrazu a vlastnej tvorby v mediálnej dobe. Bytostná maliarka, otvorená novým podnetom, preniesla do maľby manipulatívne digitálne postupy, vtiahla do hry digitálny podklad, následne rozvinula svoj heretický dialóg s otcom Juliánom Filom (1921 – 2007), vzápätí formou „sociálnych sond“ prizvala jej blízkych umelcov na vlastné výstavy, vytvorila tak kontextuálny rámec zviditeľňujúci dobre známy terén zvnútra.

Aktuálna výstava okrem malej retrospektívy z jej rozsiahleho vizuálneho archívu, (2001 – 2015) prináša prvé vykročenie smerom k súčasnej maďarskej scéne. Toto prostredie je pre ňu dobre známe, nakoľko ho kontinuálne sleduje. A platí to aj naopak, o čom svedčí, že jej diela boli zastúpené na veľkolepej prehliadke európskej hyperrealistickej maľby „Na východ od raja“ v Ludwig Múzeum v Budapešti (2011).

V ich tvorbe rezonujú náhodné paralely

Zužitkujúc čaro „nájdenej reality“ tentokrát pozvala za spoluhráča ako „trójskeho koňa“, solitéra maďarskej scény, Lászlóa Győrffyho (1976).

Hoci sa nikdy predtým nestretli, v jeho diametrálne odlišnej tvorbe našla viaceré náhodné paralely. Na výstave, ktorá krúži okolo tém sebareflexie, autorstva, interpretácie, obrazu, obrazoborectva, výstavy a inštitucionálneho rámca prezentácie – zarezonujú práve tieto náhodné paralely.

Veronika Rónaiová rozohráva tak novú sociálnu sondu a opäť inak – zaostrenú na osobitosti dvoch vyhranených maliarskych programov, mužských/ženských, kultúrnych a generačných pohľadov – skúmajúcich možnosti, hranice a limity neustále inovujúceho sa tradičného média v ére digitálnych médií.

Termín realizácie: 10. 4. – 16. 5. 2015
Miesto výstavy: Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch

Foto: Galéria umenia Ernesta Zmetáka

Hyperrealistická výstava Trójsky kôň vás zaujme!
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM