Rastislav Búgel Zo Slovenska

Ochrana slovinských hraníc: Slovensko je podľa Kaliňáka pripravené pomôcť

Slovensko je pripravené pomôcť Slovinsku, ktoré požiadalo o policajnú a finančnú podporu na posilnenie stráženia svojich hraníc s Chorvátskom. Po dnešnom rokovaní vlády to potvrdil minister vnútra Robert Kaliňák.

Ilustračný obrázok k článku Ochrana slovinských hraníc: Slovensko je podľa Kaliňáka pripravené pomôcť
Zdroj: TASR

Ako poznamenal, už pred letom hovoril svojim kolegom zo Slovinska a Chorvátska, že na riešenie migračnej problematiky nestačia vyhlásenia, ale sa na to treba pripraviť. „Teraz sa podcenenie situácie trošku vypomsťuje, ale sme pripravení pomôcť tak Slovinsku, ako aj s Chorvátskom o tom diskutovať, lebo situácia tam určite nie je dobrá ani pre samotné štáty a ani pre utečencov,“ poznamenal.

Zákon o obrane

Slovinský parlament schválil v noci nadnes zákon o obrane, ktorý dáva armáde väčšie právomoci pomáhať polícii pri strážení štátnych hraníc. Do krajiny totiž prúdia tisíce migrantov z Chorvátska, keďže Maďarsko svoje hranice uzavrelo.

Rovnako tak chcú dnes oficiálne požiadať Európsku úniu o policajnú podporu a finančnú pomoc.

Do Slovinska prišlo v utorok cez 670 kilometrov dlhé hranice s Chorvátskom takmer 9000 utečencov. Najmenší štát na balkánskej migračnej trase je pritom podľa svojej vlády schopný zvládnuť za deň maximálne 2500 utečencov.

Vyše stovky na hraniciach

Slovinská armáda má k dispozícii len okolo 7000 vojakov. Z nich je približne 140 rozmiestnených na hraniciach a pomáhajú polícii. Opozícia predpokladá, že nasadenie vojakov na hraniciach zlyhá a požaduje vybudovanie hraničného plota – takého, aký stojí na maďarsko-srbských a maďarsko-chorvátskych hraniciach.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM