Aktualizované Správy

Opozícia žiada Kaliňákovu hlavu, kauzu Bašternák rieši aj koaličná rada

Príde minister vnútra Robert Kaliňák o funkciu pre podozrenia z krytia vyšetrovania v kauze Baštrnák a údajným státisícom na účte od firiem blízkych kontroverznému podnikateľovi?

Ilustračný obrázok k článku Opozícia žiada Kaliňákovu hlavu, kauzu Bašternák rieši aj koaličná rada
Zdroj: TASR

Mimoparlamentné hnutie KDH vyzýva premiéra Roberta Fica, aby odvolal ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD). A to ešte pred slovenským predsedníctvom v Rade Európskej únie. Kaliňákovu hlavu žiadali už skôr aj opozičné strany, ktorého sa mu neúspešne pokúsili vysloviť nedôveru.

„Rozsah aktuálnych informácií o skutočnostiach v ‚kauze Bašternák‘ je dostatočný na to, aby došlo k vyvodeniu politickej zodpovednosti," píše sa v stanovisku hnutia, ktoré poskytol Stano Župa z komunikačného oddelenie KDH.

Nemal byť ministrom

Hnutie zdôrazňuje, že Kaliňák sa ani nemal stať ministrom vnútra v tretej Ficovej vláde.

„Aktuálna situácia to len plne potvrdzuje," uvádza KDH. Očakáva, že Fico odvolá Kaliňáka ešte pred slovenským predsedníctvom. „Aby naša krajina pri preberaní predsedníctva bola reprezentovaná už novým ministrom,“ vysvetľuje KDH. Zároveň avizuje kroky na vytvorenie tlaku, ak premiér ministra vnútra neodvolá.

Na odvolanie Kaliňáka vyzýva aj nezaradený poslanec NR SR Zsolt Simon.

„Vyzývam strany SNS, #Sieť a Most-Híd, ktoré sú zodpovedné za vznik súčasnej vlády kontinuity, aby zmenili ‚charakter‘ vlády a povedali stop korupcii a klientelizmu. Aby žiadali vyvodenie politickej zodpovednosti voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, a to bezodkladne," píše na svojom profile na sociálnej sieti Facebook Simon.

HLASUJTE: Mal by minister vnútra Kaliňák odstúpiť?

Beblavý: Kaliňák mal už dávno opustiť funkciu

Podľa nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého mal Kaliňák odstúpiť alebo byť odvolaný už pred aktuálnymi zisteniami v kauze Bašternák, ktoré poukazujú na jeho prepojenie s Ladislavom Bašternákom. Podľa Beblavého je dôležitý nielen Kaliňákov odchod, ale aj to, kto ho nahradí.

„Mal by to byť niekto, kto požíva všeobecnú dôveru a u koho je šanca veriť, že nechá kauzy nezávisle vyšetriť," poznamenal.

Kaliňák mal podľa opozície kryť daňový podvod Ladislava Bašternáka. Opozícia tiež upozornila, že Bašternákova firma mala Kaliňákovi vyplácať státisíce eur. Firmu mal spoluvlastniť aj exminister Ján Počiatek. Kaliňák tvrdí, že od Bašternáka nikdy žiadne peniaze nevzal.

Bugár: Nie je to kauza

Ak ale Kaliňák v pondelok ukáže verejnosti príslušné dokumenty, zistíte, že jeho údajné finančné napojenie na podnikateľa Ladislava Bašternáka kauzou nie je. Pred dnešným rokovaním Koaličnej rady to vyhlásil líder Mosta-Híd Béla Bugár.

„To, čo tvrdí opozícia, z tých dokumentov nevyplýva. Myslím si, že minister Kaliňák ukáže dnes dokumenty verejnosti. Ak vám to urobí, zistíte, že to kauza nie je. Z týchto dokumentov vôbec nevyplýva, že by mal blízky vzťah s Bašternákom," povedal Bugár.

Riaditeľ INEKO Peter Goliaš v reakcii pre denník SME povedal, že by Kaliňák mal odstúpiť. Dôvodom je fakt, že „zamlčaný konflikt záujmov a podozrenia z trestnej činnosti sú také silné, že ich nezávislé vyšetrenie s Kaliňákom ako ministrom vnútra si neviem predstaviť."

PREČÍTAJTE SI: Šanca pre opozíciu? Kauza Bašternák mala pohltiť špičku Smeru!

Koalícia je jednotná

Koaličné strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť Robertovi Kaliňákovi dôverujú. Po dnešnom trojhodinovom rokovaní Koaličnej rady to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), ktorý prečítal spoločné stanovisko vládnej štvorky.

„Minister vnútra predložil na Koaličnej rade dokumenty, ktoré vyvracajú obvinenia vznášané opozíciou. Robert Kaliňák informoval Koaličnú radu, že s uvedenými dokumentmi dnes oboznámi médiá aj verejnosť," avizoval Fico na margo pripravovanej Kaliňákovej tlačovej konferencie.

Koaličná rada podľa premiéra očakáva, že orgány činné v trestnom konaní urýchlene a dôsledne prešetria podozrenia z daňových podvodov v prípade Bašternák a že predstavitelia orgánov činných v trestnom konaní budú v súlade so zákonom a v čo najširšej miere informovať o priebehu a výsledkoch vyšetrovania.

Znepokojenie

Koalícia vyjadrila tiež vážne znepokojenie nad skutočnosťou, že asistent poslanca za SaS v pozícii pracovníka komerčnej banky úmyselne porušil bankové tajomstvo a „poskytol opozícií a médiám informácie, ktoré sú hrubo skresľované a zneužívané za účelom politickej konfrontácie proti vysokému ústavnému činiteľovi".

Kaliňák
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM