Správy

Futbalový boh Messi ide pred súd! Má sa báť väzenia?

S katalánskou legendou FC Barcelonou vyhral všetko možné. Opakovane. Mnohí odborníci ho považujú za najlepšieho futbalistu všetkých čias. Zarába kráľovské peniaze, a práve tie ho po čase trápia znova.

Kým sa časť futbalových superstars pripravuje na európsky šampionát a ďalšie si užívajú zaslúžený oddych, Lionela Messiho trápia opletačky so zákonom. Dôvod? Peniaze, presnejšie nezaplatené dane, ktoré ho dostali až pred súd.

Vrásky na čele jedného z najlepšie platených futbalistov na svete spôsobilo obvinenie z krátenia daní v rokoch 2007 až 2009. Hviezda FC Barcelona mala podľa žalobcov pripraviť Španielsko o 4,2. milióna eur.

Jeden z najdôležitejších zápasov Messiho kariéry sa tak odohráva práve teraz. Paradoxne, netýka sa futbalu.

Pôjde sedieť? Určite nie

Hviezda – nehviezda, podľa španielskej prokuratúry je najdôležitejšie to, či niekto porušil zákony. Ak by 28-ročnému rodákovi z argentínskeho Rosaria dokázali vinu, môže skončiť za mrežami. A to až na 22 mesiacov.

Tomuto scenáru ale nikto reálne neverí. Príkladom je Messiho spoluhráč z Barcelony Javier Mascherano, ktorému hrozilo pre krátenie daní väzenie. Napokon vyviazol len s pokutou a podmienkou.

Obdobný problém mal aj ďalší Messiho spoluhráč z katalánskeho klubu. Neymara pred časom vyšetrovali úrady v spojitosti s prestupom zo Santosu práve na Camp Nou, kde sa takisto stratili milióny na daniach. Brazílčan nestrávil ani minútu za mrežami.

Podobný scenár sa očakáva aj v Messiho prípade. Významnú rolu pri vynesení konečného verdiktu zrejme zohrá i fakt, že viacnásobný držiteľ Zlatej lopty už rozdiel na daniach doplatil. Jeho právnici sa napriek tomu snažia dokázať opak.

Obhajobu stavajú na tom, že fenomenálny útočník nebol oboznámený so všetkými skutočnosťami. A práve tie podľa nich viedli k ukrývaniu príjmov v daňových rajoch a podozreniam na daňové úniky.

PREČÍTAJTE SI: MOJA PEŇAŽENKA: Za plyn zaplatíme menej. Kedy a ako sa zmenia ceny?

Môže za všetko otec?

Ako informuje Daily Mail, Messiho právni zástupcovia argumentujú tiež tým, že sporné dokumenty nepodpísal Messi, ale jeho otec Jorge Horacio.

Iný britský denník – Mirror zasa prišiel s informáciou, že skvelý zakončovateľ podpisuje všetky dokumenty bez toho, aby si ich prečítal. Na to má okolo seba ľudí, ktorým verí.

V skutočnosti sa, čisto hypoteticky, môže stať, že vo väzení napokon skončia otec i syn. Neznalosť zákona totiž neospravedlňuje ani na Pyrenejskom polostrove. Otázne je, či to platí aj pri takých osobnostiach ako je i tento idol miliónov ľudí po celom svete.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM