Eliška Šándorová Rôzne Zo Slovenska

Pani jeseň je tu: Aj s chrípkou, depresiami a tajomnom

Dnes sa podľa astronomických výpočtov začína na našej pologuli jeseň. Toto ročné obdobie je pre mnohých psychickou záťažou, ale rajom pre kliešte.

Ilustračný obrázok k článku Pani jeseň je tu: Aj s chrípkou, depresiami a tajomnom
Zdroj: TASR

Jesennou rovnodennosťou sa na severnej pologuli začína jeseň, na južnej pologuli jar. V deň jesennej i jarnej rovnodennosti je na hociktorom mieste na zemeguli deň rovnako dlhý ako noc. Legendy hovoria, že slnečné božstvo starne a chystá sa na odchod.

Naopak, bohyňa-matka je v očakávaní príchodu svojho syna – nového mocného slnka. Príroda sa ukladá na zimný spánok, nastáva obdobie harmónie a vyrovnanosti. Stromy dávajú posledné plody, medvede sa čochvíľa poberú na zimný spánok.

Čítajte aj: Ako sa nenakaziť od kliešťa? Toto sú najdôležitejšie rady a tipy odborníkov

V tomto období je obranyschopnosť ľudského organizmu vystavená nadmernej záťaži. Pribúdajúce sychravé dni prinesú vírusy, nádchu, kašeľ i chrípku. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) radí, na aké zdravotné komplikácie si dať v prichádzajúcom období pozor.

Chrípka a alergie

Chrípka je jedným z najčastejších infekčných ochorení, ktoré môžu pri niektorých rizikových skupinách viesť k vážnym zdravotným komplikáciám. Jej nástup je obvykle náhly, z plného zdravia.

Často začína zimnicou, bolesťami hlavy, teplota stúpa na 39 – 40 °C, chorý má bolesti svalov, kĺbov, suchý dráždivý kašeľ, nádchu a škriabanie v hrdle.

V našich klimatických podmienkach sa očakáva začiatok chrípkovej sezóny v mesiaci október. Odborníci z epidemiológie ÚVZ SR radia: "Dať sa zaočkovať je najúčinnejší spôsob, ako chrípke predísť. Princípom očkovania je tvorba špecifických ochranných protilátok, ktoré zabraňujú vzniku ochorenia spôsobeného chrípkovými vírusmi, prípadne zmierňujú jeho priebeh a znižujú nepriaznivé dôsledky chrípky.“

Nepodceňujte ani alergiu. Aj jej „mierne príznaky“ môžu ohroziť zdravie a citlivejším jedincom dokážu spôsobiť rôzne komplikácie. Je dobré vedieť, kedy a kde sa nachádzajú jednotlivé alergény, aby ste sa im mohli vyhnúť.

Peľová sezóna zvyčajne trvá do konca októbra. „Dominantné zastúpenie bude mať v tomto období peľ ambrózie (silný alergén) a slabo alergizujúcej pŕhľavy. Sezóna tráv sa síce skončila, ale ich peľ sa naďalej vyskytuje v ovzduší v nižších koncentráciách,“ hovorí Mária Zámečníková z odboru objektivizácie faktorov životných podmienok ÚVZ SR.

Kliešte nespia

Prichádzajúca jeseň je ako stvorená aj pre vyčíňanie kliešťov. Stačí krátka prechádzka v lese či popri stromoch a vynaliezavý kliešť sa ľahko prisaje na telo. Kliešte, ktoré sú najčastejším prenášačom vírusov u zvierat a ľudí, sa živia krvou. Sú príčinou niektorých životu nebezpečných chorôb. Preto treba chrániť seba aj deti.

Čítajte aj: Keď prestane biť, je neskoro: Poznáte recept na zdravé srdce?

Na jeseň začína ubúdať aj z množstva slnečného svitu, čo ovplyvňuje náladu, vyvoláva únavu či apatiu. Najlepším prostriedkom, ako sa vyhnúť možnému depresívneho stavu, je šport.

"Pohyb dokázateľne zlepšuje náladu vďaka uvoľňovaniu endorfínov, tzv. hormónov šťastia. Fyzická aktivita má dlhodobo priaznivý vplyv na ľudí, ktorí majú sklony k negatívnym myšlienkam. Odporúčam cvičenie, najlepšie pravidelné, beh ale vhodné sú aj dlhšie prechádzky,“ radí Róbert Ochaba, vedúci odboru podpory zdravia. Pri vážnejších stavoch je potrebná odborná pomoc lekára.

Ilustračné foto, TASR

Jeseň v prírode
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM