Alexandra Kolínská Regióny

Pietny akt, veniec aj horiace sviečky: Košickí medici si pripomenuli pamiatku zosnulých darcov tiel

Na košickej univerzite sa konala špeciálna spomienka. Študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach si na Ústave anatómie pripomenuli pamiatku zosnulých darcov tiel.

Ilustračný obrázok k článku Pietny akt, veniec aj horiace sviečky: Košickí medici si pripomenuli pamiatku zosnulých darcov tiel
Zdroj: Dnes24.sk

Položením venca a zapálením sviečok si pripomenuli pamiatku zosnulých študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach na Ústave anatómie LF UPJŠ. Pietny akt sa uskutočnil pred pamätnou tabuľou inštalovanou pred necelým rokom na počesť darcov tiel pre tento ústav. Ide o mosadznú plastiku v tvare krídel a motto „Vzlietli ste, aby ste vrátili v našich vedomostiach“, čo sú slová vystihujúce myšlienku darcovstva tela pre študijné účely.

„Spoznávať detailne anatómiu ľudského tela umožňujú študentom medicíny telá nebohých, ktorí ešte za života súhlasili s tým, že poskytnú po smrti svoju telesnú schránku na študijné a vedecké účely. Nazývame ich kadávery a správame sa k nim so všetkou úctou. Nikdy nezabúdame, že za každým telom sa ukrýva jeden ľudský život. Darovanie tela si na našom ústave vážime ako veľmi šľachetný čin a po celé roky si ‚na dušičky‘ s vďakou pripomíname pamiatku našich zosnulých,“ hovorí prednostka Ústavu anatómie Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach Darina Kluchová, ktorú napĺňa radosťou, že sa podarilo naplniť myšlienku vytvorenia pekného pamätníka pre týchto ľudí na chodbe ústavu.

„Dlhé roky sme na tomto mieste pred Pamiatkou zosnulých zapaľovali sviečky pri texte s poďakovaním za veľký dar, ktorý nám títo zosnulí poskytli. Bol napísaný na obyčajnom papieri a mňa veľmi teší, že sa nám pred časom podarilo vyhotoviť túto krásnu tabuľu, ktorá robí toto miesto oveľa dôstojnejším. Po prvýkrát teda zapaľujeme na dušičky sviečku takto dôstojne,“ poznamenáva Darina Kluchová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM