Tlačové správy

Podnikanie v zahraničí? Skvelá optimalizácia nákladov

Celková daňová sadzba na Slovensku v roku 2014 bola 48,6 %, celkom vysoké percento, keď si zoberiete, aké podnikateľské prostredie tu za to dostanete. Najhoršie na tom je z celej Európskej únie Francúzsko, ktoré so svojou daňovou sadzbou 66,6 % odstrašilo mnoho zahraničných investorov.

Ilustračný obrázok k článku Podnikanie v zahraničí? Skvelá optimalizácia nákladov
Zdroj: TASR

Nie je to tak dávno, čo Patrik Tkáč, jeden z majiteľov veľkej finančnej skupiny J&T povedal, že každý, kto pri odhadovanom zisku vyššom ako 200-tisíc eur nepodniká cez štruktúry podobné Cypru, okráda svoju rodinu. Nuž, kus pravdy na tom je. Kde sa vám oplatí založiť spoločnosť?

Čo je to offshore spoločnosť

Tak ako vám peniaze pri podnikaní pomôžu ušetriť lacné tonery, tak náklady znížia aj offshore či onshore spoločnosti. Samozrejme, že princíp a aj úspora je úplne iná. Čo sú to offshore spoločnosti? Sú to spoločnosti, ktoré ťažia z nulového alebo takmer nulového daňového zaťaženia v krajinách ako Belize či Seychely. Onshore spoločnosti sú firmy, ktoré využívajú výhody štandardného ekonomického prostredia – daňové úľavy, zľavy či zvýhodnenia. Sú to krajiny ako Veľká Británia, Holandsko či Cyprus.

Optimalizácia daní vo Veľkej Británii

Napadlo by vám, že Veľká Británia patrí medzi obľúbené onshore krajiny? Veľmi výhodná je pre menších podnikateľov, ktorí sa nechystajú mať ročný obrat vyšší ako 81-tisíc libier. Prečo? Lebo firmy vo Veľkej Británii, ktorých ročné tržby nepresiahnu túto hranicu, sa nemusia registrovať k platbe DPH. Hlavne pre toto je založenie spoločnosti vo Veľkej Británii výhodné.

Aké sú výhody spoločnosti na Cypre?

Výhody založenia spoločnosti na Cypre sú hlavne nízke daňové sadzby pre cudzincov a stabilné ekonomické prostredie. Daň z príjmu tu je 12,5 % a výška DPH je 19 %. Ďalšou nespornou výhodou sú nové položky, ktoré si môžete započítať ako náklady spoločnosti, ktoré na Slovensku nie sú akceptované. Toto sú hlavné dôvody, prečo sa oplatí založiť si spoločnosť aj v onshore krajinách.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM