ELA Zo Slovenska

Poistenci si PRILEPŠIA! Sociálna poisťovňa ZVYŠUJE viaceré dávky + PREHĽAD

Sociálna poisťovňa pripravila prehľad najdôležitejších legislatívnych zmien v oblasti sociálneho poistenia od 1. januára 2024.

Ilustračný obrázok k článku Poistenci si PRILEPŠIA! Sociálna poisťovňa ZVYŠUJE viaceré dávky + PREHĽAD
Zdroj: TASR/DPA , TASR/Martin Baumann

Ako na webe informuje Sociálne poisťovňa, mnohí poistenci si v roku 2024 prilepšia. Od štátu budú dostávať vyššie maximálne sumy nemocenských, materských, tehotenských a ošetrovných dávok. Tu je ich kompletný prehľad.

Štyri dávky budú vyššie

„V budúcom roku budú poistenci po splnení zákonných podmienok dostávať zo Sociálnej poisťovne vyššie maximálne sumy štyroch druhov nemocenských dávok: nemocenské, materské, tehotenské a ošetrovné. Vyplýva to z každoročného zvýšenia všeobecného vymeriavacieho základu, z ktorého sa odvíja výška poistného na nemocenského poistenie a na základe ktorého rastie aj maximálny denný vymeriavací základ, z ktorého sa nemocenské dávky vypočítavajú,“ informuje SP.

Nemocenské

Ak dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky vznikne v období od 1. januára do 31. decembra 2024, denný vymeriavací základ, pravdepodobný denný vymeriavací základ a úhrn denných vymeriavacích základov alebo pravdepodobných denných vymeriavacích základov nesmú byť vyššie ako 85,7425 eur.

Pravdepodobný denný vymeriavací základ určený z minimálneho vymeriavacieho základu na platenie poistného bude v tomto období 21,7334 eur.

Nemocenské pri PN-ke dosiahne najviac 1 462 eur za 31-dňový mesiac.

Ak sa poistenec stane dočasne práceneschopným v roku 2024, maximálna výška jeho nemocenského na deň bude predstavovať 47,15837500 eura.

„Pri 30-dňovom kalendárnom mesiaci tak Sociálna poisťovňa v budúcom roku vyplatí poistencom nemocenské maximálne vo výške 1 414, 80 eura a pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci to bude 1 462 eura,“ dodáva poisťovňa.

Aké sumy dosiahnu materské, tehotenské a ošetrovné? Článok pokračuje na druhej strane.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM