Rôzne

Popradskí študenti zaujali v Izraeli: Predstavili čip zabraňujúci rodičom zabudnúť dieťa v aute

Projekt „Zabudnuté deti v aute“ úspešne odprezentovali popradskí študenti na tréningovom programe v Izraeli. S realizáciou projektu im pomôže aj náš štát.

Ilustračný obrázok k článku Popradskí študenti zaujali v Izraeli: Predstavili čip zabraňujúci rodičom zabudnúť dieťa v aute
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

S realizáciou projektu stredoškolákov z Popradu „Zabudnuté deti v aute“ pomôže aj Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII). Študenti Strednej priemyselnej školy techniky a dizajnu ho prezentovali na tréningovom programe Innovation Leaders Open Gate v Izraeli, kde zaujal. „Hlavným prvkom projektu je špeciálny snímací čip uložený v popruhoch na detskej sedačke a na sedadle vodiča, ktorý bude slúžiť na to, aby rodičia už viac nezabúdali svoje deti v aute,“ priblížil na tlačovej konferencii v Poprade vicepremiér Richard Raši (Smer-SD).

Týmto projektom mladí Popradčania reagujú na neustále sa zvyšujúci počet týchto prípadov, ktorým chcú svojím nápadom predchádzať. Podľa autorky projektu Dominiky Liptákovej až 90 percent ľudí nemá zabezpečené auto tak, aby tam dieťa nenechali. „Spúšťačom celého projektu bolo, že nám je ľúto, keď deti takto umierajú. Dali sme hlavy dokopy a rozmýšľali nad tým, ako to urobiť, aby bol náš projekt čo najlepší,“ povedala.

Raši dodal, že šesť slovenských firiem nedávno absolvovalo spomínaný tréningový program v izraelskom akcelerátore SIT4F. Ten im pomohol rozvíjať svoje inovatívne riešenia, poskytol im know-how, licencie či technológie a vďaka nemu sa následne budú vedieť jednoduchšie presadiť na zahraničných trhoch. Svoje riešenia zástupcovia firiem prezentovali na záver programu na tzv. Demo day pred odbornou porotou a investormi. Študenti z Popradu svojím projektom zaujali a priniesli si množstvo skúseností a inšpirácií, ktoré chcú zapracovať do svojho podnikateľské­ho plánu.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM